fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

10 x kunst in Noord-Italië

Rondtoeren op zoek naar de leukste plekjes, zonnen op het strand, afkoelen in een hotelzwembad, het lokale nachtleven ontdekken. Hoe breng jij het liefst je vakantie door? Persoonlijk houd ik erg van een afwisselende vakantie. Met een cocktail en een e-book relaxen op het strand of bij een zwembad vind ik heerlijk, maar ben ik na een dag of twee wel weer zat. Ik haal graag alles uit een vakantie en daar hoort het ontdekken van de omgeving in mijn ogen ook bij. Dat kan een rondrit zijn, of een wandeling, museumbezoek, food tour of wat de regio maar te bieden heeft. Om er niet bij thuiskomst achter te komen dat ik iets gemist heb, zoek ik altijd van tevoren uit wat er te doen is op de bestemming. Of het nou een citytrip of langere vakantie betreft. De 100% reisgidsen van mo’media zijn een uitstekend hulpmiddel bij zo’n voorbereiding. Een vriendin vroeg me laatst naar tips voor een rondreis door Noord-Italië, dus voor mij een heerlijk excuus om weer eens door mijn verzameling reisgidsen te bladeren.

10 kunsttips uit de regiogids 100% Noord-Italië:

  1. Schilderijen van Caravaggio bekijken bij Pinacoteca di Brera in Milaan. Dit is een van de belangrijkste kunstgalerieën ter wereld. Maar het gebouw op zich is al een bezoekje waard. In dit overvolle 17e-eeuwse jezuïetenpaleis hangen schilderijen van grote Italiaanse schilders vanaf de 14e eeuw, zoals Rafaël, Bellini en Caravaggio. Ook kun je hier werken van Rubens en Rembrandt bewonderen. Op de binnenplaats staan prachtige beelden. Loop meteen even door naar de aangrenzende Academia en de botanische tuin.
  2. Eeuwenoude vondsten bezichtigen in het Egyptisch Museum (Museo Egizio) in Turijn. De grondlegger van de Egyptologie Jean-François Champollion zei in 1824, toen het museum werd opgericht: ”De weg van Memphis naar Thebe loopt langs Turijn.” Hij doelde daarmee op het feit dat het Museo Egizio, op het museum in Caïro na, het enige ter wereld is dat louter aan Egyptische kunst en cultuur is gewijd. Bernardino Drovetti, door Napoleon als consul van Egypte benoemd, was degene die de eerste (meer dan vijfhonderd!) bezittingen in handen kreeg. Het verhaal gaat dat hij vele vondsten kapotmaakte, opdat de overgebleven stukken meer waard zouden zijn. Met de opgravingen die egyptoloog Ernesto Schiaparelli in 1903 liet verrichten in de Vallei der Koninginnen verkreeg het museum zijn rijke collectie van meer dan 6500 tentoongestelde werken als papyrusrollen, mummies, sarcofagen en bronzen beelden. Bij elke vondst staan duidelijke beschrijvingen in het Engels. Naar het schijnt, liggen er nog zo´n 20.000 vondsten in een depot.
  3. Bewonder de wereldberoemde muurschildering van Leonardo da Vinci in Milaan. Het Laatste Avondmaal (Cenacolo) is te bewonderen in de eetzaal van het klooster Santa Maria della Grazie. Het beroemde schilderij werd tussen 1495 en 1497 gemaakt door Leonardo da Vinci. Hij verbeeldt in de muurschildering het moment nadat Jezus gezegd heeft dat een van de apostelen hem zal verraden. Dat het schilderij zo beroemd is geworden, is te danken aan de prachtige manier waarop Da Vinci de expressie van de apostelen heeft vastgelegd.Tempio Voltiano
  4. Verrijk je kennis bij de Tempio Voltiano in Como. Deze klassieke tempel is gewijd aan de meest illustere inwoner van Como: Alessandro Volta (1745-1827), de uitvinder van de batterij. Een jaar na zijn dood gaf de rijke industrieel Somaini opdracht tot het bouwen van een mausoleum, zodat de kennis die Volta achterliet niet verloren zou gaan. De architectuur van deze tempel werd zo gewaardeerd, dat deze op de achterkant van het bankbiljet van 10.000 lire stond. Op de begane grond van het museum staan de oude wetenschappelijke instrumenten die Volta voor zijn natuurkundige experimenten gebruikte. De eerste verdieping is aan het leven van Volta gewijd, met onder andere brieven die hij aan zijn familie schreef.
  5. Geniet van de doeken van Raffaello en Kandinsky bij de Accademia di Carrara in Bergamo. Graaf Giacomo Carrara was een fervent kunstverzamelaar en bij zijn dood in 1796 werd alles aan de net opgerichte accademia geschonken. Hierop werd in het aanliggende gebouw, ook een schenking van Carrara, het museum opgericht. De collectie, die in de loop der tijd werd uitgebreid door aankopen of gulle donaties van privéverzamelaars, telt tegenwoordig meer dan 1800 schilderijen van met name Italiaanse kunstenaars, onder wie Botticelli en Rafaël. In 1991 kreeg het ook een museum voor moderne en hedendaagse kunst, waar je doeken van Kandinsky kunt bewonderen.
  6. Bewonder Giotto´s fresco´s in de Capella degli Scrovegni in Padua. Deze kapel, die oorspronkelijk in het bezit was van de familie Scrovegni, herbergt een van de meest complete frescocycli (fresco´s die samen een verhaal vertellen) van de Toscaan Giotto. De fresco´s, waarop allemaal verschillende scènes van de Heilige Maagd Maria en Jezus afgebeeld worden, werden tussen 1302 en 1305 door hem vervaardigd in opdracht van de familie. Sinds de kapel, na een complete restauratie, weer geopend is voor publiek, worden bezoekers nog maar in kleine aantallen tegelijk toegelaten. Aangezien de kapel niet groot is, biedt dit de mogelijkheid om de fresco´s rustig en zonder gedrang te bewonderen. Reserveren is daarom wel verplicht.
  7. Bekijk de prachtig beschilderde plafonds van de Scuola Grande di San Rocca in Venetië. In 1564 werd de beroemde Venetiaanse schilder Tintoretto aangesteld om dit indrukwekkende en fascinerende palazzo te decoreren. De zaal waar zijn werken zich bevinden, is enorm en de meeste schilderingen zijn op het plafond. Om ze goed te kunnen bekijken zonder een stijve nek te riskeren, liggen er overal spiegels.
  8. Laat je in Vicenza misleiden door Palladio in het Teatro Olimpico. Dit theater is van buiten vrij sober, maar van binnen rijk gedecoreerd. De architect Andrea Palladio ontwierp het in 1580, maar overleed een paar maanden erna. Zijn zoon Silla nam het project over en bouwde het onder leiding van Vincenzo Scamozzi af. Het theater opende zijn deuren in 1583 en is daarmee een van de eerste moderne theaters. Het is nog steeds in gebruik. Vooral in de zomermaanden kun je hier concerten bijwonen.
   Santo Stefano
  9. Probeer in Bologna de zeven kerken te onderscheiden die de Basilica di Santo Stefano vormen. Wie vanaf het plein de kerk aanschouwt, ziet dat de kerk uit meerdere kerkjes bestaat. Van de oorspronkelijke zeven kerken die de samen de basiliek van Santo Stefano vormden, zijn er nu nog vier te onderscheiden: de Chiesa del Crocefisso, de Basilica del Sepolcro, de Basilica dei Santi Vitale e Agricola en de Chiesa della Trinità. In deze laatste kerk kun je een kerststal uit de 13e eeuw met levensgrote beelden bewonderen.
   Baptisterium Parma Noord-Italie
  10. Bezoek het bijna perfecte baptisterium van Parma. In de met indrukwekkende fresco’s versierde kathedraal vind je La Deposizione dalla Croce, een van de oudste beelden van de hand van architect Benedetto Antelami (1150-1230). Hij geldt als een van de grootste architecten uit zijn tijd en was verantwoordelijk voor de bouw van het baptisterium die eind 12e eeuw van start ging. Deze achthoekige doopkapel, van roze marmer uit Verona, wordt samen met het baptisterium van Florence gezien als de mooiste van Italië. Binnen wordt de doopvont uit de 13e eeuw omringd door de schitterende fresco´s van Antelami met de maanden, jaargetijden en sterrenbeelden.

Als ik dit lijstje tips zo lees, realiseer ik me weer dat we het zo getroffen hebben dat we in Europa wonen. Op een paar uurtjes afstand, is zoveel moois te bezichtigen. In Nederland zelf natuurlijk ook, maar hoe fijn is het om jezelf af en toe te kunnen trakteren op een citytrip of een roadtrip. Italië is dan ideaal. Je vliegt zo naar Milaan, Turijn, Venetië of Bologna. Zelf heb ik uit bovenstaand rijtje alleen Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci gezien, dus er zijn nog genoeg culturele uitstapjes over om voor terug te gaan. Overigens was Het Laatste Avondmaal wel een van de indrukwekkendste fresco´s die ik ooit heb gezien. Een prachtige schildering van een belangrijk Bijbels tafereel. Ook voor een niet religieus persoon zoals ik erg interessant. Gelukkig had ik in de 100% reisgids gelezen dat het verplicht was te reserveren en hoe we dat konden doen. Ik dacht er met een paar maanden van tevoren op tijd bij te zijn, maar er bleek nog maar een tijdslot vrij te zijn in de paar dagen dat wij in Milaan zouden zijn. Reserveer dus echt ruim op tijd (telefonisch of online), anders is de kans groot dat je geen entreekaarten meer kunt bemachtigen. En dat zou zonde zijn, ik had het althans niet willen missen.

Wil je net als ik alle contactgegevens en openingstijden van bovenstaande culturele plekken en andere leuke tips van locals hebben, bestel dan ook de 100% Noord-Italië reisgids via www.100procenttravel.com/noord-italie

Staat Noord-Italië hoog op je lijstje, maar ga je eerst naar Andalusië, Sicilië, Toscane of Catalonië? Lees dan ook mijn blogs 10 highlights Andalusië, 10 x Sicilië voor foodlovers, 10 x leuk logeren in Toscane of 10x relaxen in Catalonië.

100 Noord Italie regiogids

 

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou