12 handige tips van een échte autohuurexpert

Met een huurauto ontdek je tijdens je vakantie de mooiste plekken, van dat authentieke bergdorpje tot die mooie baai. Kortom, een huurauto tijdens je vakantie is leuk en vooral onmisbaar! Voor je in je huurauto stapt raden we je aan deze handige 12 handige tips even door te nemen. Zo ga je goed voorbereid de weg op!

1. Altijd bij je hebben

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar je zal niet de eerste zijn die z’n rijbewijs vergeet. Daarom kunnen wij dit niet vaak genoeg benadrukken! Om een auto te kunnen huren heb je een geldig rijbewijs nodig én een ID of paspoort. Ook de tweede bestuurder moet altijd een ID en rijbewijs kunnen laten zien! In de meeste gevallen heb je ook een creditcard voor de waarborg nodig.

2. Vertraging

Geef altijd je vluchtnummer door als je je reservering maakt. Een verhuurder hoeft de huurauto namelijk maar 1 uur voor je vast te houden. Weet hij je vluchtnummer, dan kan hij zelf checken of de vlucht op tijd aankomt. Haal je de auto op bij een stadskantoor, neem dan contact op als je later dan de afgesproken tijd arriveert. Dat voorkomt een hoop stress en dat is het laatste waar je op zit te wachten tijdens je vakantie.

3. Check het lokale huurcontract

Als je de huurauto ophaalt, moet je eerst het lokale huurcontract ondertekenen. Maar neem dat huurcontract wel door en zorg dat je er zeker van bent dat je niet tekent voor een (onnodige) verzekering. Soms willen baliemedewerkers je maar al te graag iets verkopen. Let dus goed op vóórdat je je handtekening zet! Het zou zonde zijn als je tekent voor een onnodige verzekering. En eenmaal getekend kun je die handtekening en de extra kosten niet ongedaan maken.

shuttlebusje-verhuurkantoor-huurauto
Bij een shuttleservice word je eerst naar een kantoor gereden waar je het huurcontract regelt. Dit is vaak voordeliger!

4. Aanbiedingen ter plaatse

Soms krijg je een heel mooi aanbod als je de auto gaat ophalen. Tegen een kleine toeslag mag je een veel grotere auto rijden. Dat klinkt aantrekkelijk. Meestal is het type dat je geboekt hebt niet voorradig en krijg je de grotere auto sowieso. Ga niet meteen akkoord met de toeslag. Kijk even wat er gebeurt als je zegt dat je liever de geboekte auto wilt. Het is natuurlijk wel verstandig om vooraf de juiste categorie huurauto te reserveren zodat je comfortabel kunt reizen met jouw reisgenoten en alle bagage. Anders past het allemaal niet en moet je ter plaatse wel die upgrade nemen…

busy-airport-air-travel
Vertraging? Maak hier dan altijd melding van! Anders loop je misschien je huurauto mis.

5. Bereid je voor op gekke verkeersregels

Gekke verkeersregels, bestaan die? Jazeker! Zo mag je in Spanje niet in je zwembroek achter het stuur zitten. Zorg dus dat je na een heerlijke stranddag je kleding aantrekt, voordat je in de auto stapt. En laat die slippers maar uit, want daar mag je in diverse landen niet mee rijden. Allemaal heel grappig natuurlijk, maar ook bloedserieus. Want je zit niet te wachten op een bekeuring. Het is heel handig en verstandig om je te verdiepen in de verkeerssituatie en -regels van je vakantieland. Het kan je een hoge boete besparen. 

6. Een extra bestuurder is altijd handig

Soms is het wel zo fijn om het autorijden af te wisselen met je reisgenoot. Zo kun je onderweg even achteroverleunen en genieten van het uitzicht! Let bij het reserveren daarom op of een extra bestuurder bij de huursom is inbegrepen óf dat je een extra bestuurder kan toevoegen aan je reservering. Ter plaatse zetten zowel jij als de extra bestuurder een handtekening onder het huurcontract en dan zijn jullie klaar om in te stappen. Wel doen! Want rijdt je reisgenoot in de huurauto zonder dat er een handtekening onder het huurcontract staat? Dan is hij niet verzekerd.

watching-the-sunset
Het rijden zo nu en dan afwisselen is wel fijn. Laat daarom een extra bestuurder bijschrijven op het huurcontract.

7. Niet verdwalen dankzij een GPS

Zonder navigatie rijden kan een flinke uitdaging zijn in een onbekend gebied. Door te verdwalen kom je wel op de mooiste plekjes, maar écht verdwalen is niet leuk. Daarom is het verstandig om een GPS bij je huurauto te reserveren. Zo neem je op je vakantiebestemming nooit de verkeerde afslag. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van een navigatieapp op je telefoon of je eigen navigatiesysteem meenemen in de huurauto. Neem dan wel de oplader mee!

8. Op onverharde wegen rijden

Om soms op een verlaten strandje of mooie uitkijkplek te komen, moet je op een onverharde weg rijden. Het lijkt natuurlijk zo leuk om naar dat plekje te rijden, maar vaak is het slimmer om uit te stappen en het laatste stukje te lopen. Rijd je op een onverharde weg, dan ben je namelijk niet verzekerd. Kijk dus altijd voor je een weg oprijdt of deze een officieel wegnummer heeft. Alleen dan ben je verzekerd.

9. Tank de juiste brandstof

Thuis weet je maar al te goed welke brandstof je moet tanken, maar in een vreemde auto en een onbekend land kan de twijfel toeslaan. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te weten dat je de goede brandstof tankt. Welke brandstof je moet tanken staat namelijk aangegeven op het huurcontract, de sleutelhanger en de tankdop. Je kunt het voor de zekerheid natuurlijk navragen bij het ophalen van de huurauto. Tank je de verkeerde brandstof, dan kom je voor hoge kosten te staan. Zo moet je huurauto worden weggesleept en moeten de leidingen worden schoongemaakt. Voorkomen is beter dan genezen! 

hand-guiding-the-fuel-in-the-car-2
Zorg dat je zeker weet welke brandstof je moet tanken. Zo voorkom je hoge kosten!

10. Check goed op vergeten items

Het komt regelmatig voor dat er spullen worden vergeten in de huurauto. Controleer daarom altijd goed de auto, voordat je deze gaat inleveren. Heb je alle snoertjes? Ligt er geen zonnebril meer in het dashboardkastje en is er geen eenzame knuffel onder de stoel verstopt? Check! Dan is het tijd om de huurauto in te leveren. Tóch iets vergeten? Dan kun je zelf contact opnemen met de lokale wagenparkaanbieder. Jij weet immers het beste hoe die zonnebril eruitziet, of waar je voor het laatst je digitale camera hebt gezien.

11. Gooi je sleutels in de drop off box

Vaak is het mogelijk om je huurauto buiten de openingstijden van een verhuurkantoor inleveren. Dit is handig als je bijvoorbeeld midden in de nacht weer naar huis vliegt. Inleveren buiten openingstijden gaat meestal via een drop off box , een soort brievenbus waar je de sleutel in achterlaat. Lever je de sleutel in via een drop off box? Dan is het handig om foto’s te maken van de huurauto. Mocht er dan schade worden doorberekend terwijl je geen schade hebt veroorzaakt, dan staat het op foto!

close-up-of-a-female-hand-opening-a-car-door
Moet je de huurauto buiten openingstijden inleveren? Vaak kun je de sleutels inleveren via een keybox.

12. Boetes

Houd je aan de verkeersregels. Een boete kan ook achteraf door de lokale autoriteiten worden verwerkt en opgestuurd. Dit kan soms maanden duren en voor de verwerking van de boete worden ook nog eens administratiekosten gerekend door de lokale verhuurder. Die administratiekosten zijn per boete, de kosten kunnen dus aardig oplopen. En hoewel er bij Sunny Cars een hoop inclusief is, zijn de boetes toch echt voor eigen rekening! Let dus goed op de lokale verkeersregels.

Alles goed geregeld bij Sunny Cars

Benieuwd naar meer handige tips? Lees dan ook onze andere blogs en ga goed voorbereid de weg op. Waar je je in ieder geval niet druk om hoeft te maken is je huurauto. Bij Sunny Cars reserveer je een zorgeloze huurauto voor een heldere all-inclusive prijs. Alle verzekeringen die jij nodig hebt tijdens je autohuur zijn inbegrepen. Zo kun jij tijdens je vakantie optimaal genieten en met de huurauto op zoek naar de mooiste plekjes.

Bekijk ons aanbod van all-in huurauto’s

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.