11 x veelzijdig Kreta ontdekken met een huurauto

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en biedt voor ieder wat wils. Zeg Kreta en je denkt meteen aan een zon die overuren maakt, een kabbelende zee, lekker eten, prachtige stranden en nog véél meer. Ontdek hoeveel er met een all-in huurauto te beleven is op het veelzijdige eiland.

1. Knusse gezelligheid in Chania

Chania is volgens velen de mooiste stad van Kreta. Het is er gezellig met de vele smalle steegjes, winkeltjes en restaurantjes. Dat de Venetianen, Ottomanen en Byzantijnen hier ook al kwamen merk je nog steeds. In de omgeving van Chania vind je ook veel mooie zandstranden, anders dan de kiezelstranden bij Heraklion. Leuk weetje: de caretta-caretta schildpadden leggen hier hun eieren.

chania-kreta-3
Chania is heel gezellig met de vele smalle steegjes, winkeltjes en restaurantjes.

2. Geniet van verse vis in Plaka

Een ritje naar Oost-Kreta mag zeker niet ontbreken als je over het eiland gaat toeren. Een must see daar is de havenstad Agios Nikolaos. Ook kun je naar het dorpje Plaka, waar je in de haven heerlijke verse vis kunt eten en waar de kiezelstrandjes heel rustig zijn. Geniet daar van het uitzicht op het voormalige lepra-eiland Spinalonga.

agios-nikolaos-kreta-2
Must see is de havenstad Agios Nikolaos. Hier schuif je aan bij één van de goede restaurants!

Kreta is behoorlijk bergachtig. Wel zo fijn als je dus de juiste huurauto hebt met genoeg power! Wij hebben als autohuurexpert alle handige informatie verzameld hoe jij de perfecte categorie huurauto voor jouw vakantie kiest.

3. Een bezoekje aan Spinalonga

Vanuit Plaka kun je met de boot naar Spinalonga. Als je het eiland met het bootje nadert ziet het er prachtig uit, met het Venetiaanse fort als blikvanger. Dit eiland diende eerst als vesting tegen de Turkse invasie en later werd ingericht als lepra-eiland. Een bezoek is zeker indrukwekkend!

spinalonga-kreta
Met de boot naar Spinalonga. Een eiland dat eerst als vesting diende tegen de Turkse invasie.

4. Knossos, de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta

Knossos is de beroemde hoofdstad van het Minoïsche Kreta. Eeuwenlang was het de grootste stad van Griekenland en zelfs van Europa. Hier kom je veel te weten over de Griekse mythologie, waaronder het verhaal van de halfstier/halfmens Minotaurus. Een dagje Knossos mag eigenlijk niet ontbreken als je Kreta voor het eerst bezoekt.

knossos-2
Eeuwenlang was Knossos de grootste stad van Griekenland en zelfs van Europa.

5. Balos Beach, het mooiste strand van Kreta

De stranden van Kreta zijn prachtig, maar Balos Beach spant de kroon. Dit wordt namelijk ook wel het mooiste strand van Kreta genoemd. En niet alleen dat, zelfs van Griekenland en heel de Middellandse Zee. Het strandje ligt in een komvormige baai, wat het natuurlijk heel aangenaam maakt. Een mooie foto maken van de baai? Bij aankomst kijk je van bovenaf heel mooi neer op dit tropische tafereeltje.

balosbeach-kreta-2
Balos Beach wordt ook wel het mooiste strand van Kreta genoemd.

6. Geniet van het palmenstrand in Vai

Vai is gelegen in het meest oostelijke puntje van Kreta. Het heeft een prachtig strand en is omringd door een uniek palmenbos. De historie van het palmenbos, dat deels langs het strand ligt, gaat terug naar de tijd dat Egyptische soldaten hier dadels aten. Uit de dadels die zij aten, is dit palmenbos gegroeid. Op het zandstrand kun je parasols en bedjes huren en uiteraard is er een taverna waar je terechtkunt voor een hapje en een drankje. Je auto parkeer je op de aangegeven parkeerplaats en het laatste stukje doe je te voet.

kreta-vai-2
Vai is niet zomaar een strand. Dit strand is omringd door een prachtig palmenbos!

In Griekenland zijn de verkeersborden altijd weergegeven in het Grieks en soms ook latijn en Engels. Dit is vooral het geval langs autowegen. In kleinere dorpjes zijn de verkeersborden vaak alleen in het Grieks.

7. Prachtig uitzicht op de Lassithi Hoogvlakte

Vanuit het oosten kun je via de Lassithi hoogvlakte naar Heraklion rijden. Het zijn de uitgestrekte vlaktes, de mooie vergezichten, traditionele dorpjes en vele windmolens die het aantrekkelijk maken. De legende zegt dat hier in het dorp Psichro in een grot Zeus is geboren. Via een paar wandelpaden – let op je moet goed ter been zijn – is de grot te bereiken waar je de stalactieten en stalagmieten kunt bewonderen.

lassithi-hoogvlakte-kreta
Via de Lassithi hoogvlakte rijd je naar Heraklion. Onderweg is het uitzicht prachtig: de uitgestrekte vlaktes, traditionele dorpjes en vele windmolens.

8. Met de voetjes in het zand op Preveli Beach

De turquoise zee, de bergen, de palmen en de felgekleurde oleanders langs de rivier… Je hebt het gevoel alsof je op een tropisch eiland bent op Preveli Beach. Ook dit strand staat bekend om de prachtige palmen en behoort tot een van de mooiste stranden van Kreta. Zet je auto op de aangegeven parkeerplaats een stukje na het klooster en wandel door de kloof richting het strand. Het is een pittige tocht waarvoor je goed ter been moet zijn, maar het spectaculaire uitzicht maakt alles goed. Geen strandweer? Bezoek dan het klooster Moni Preveli uit de 16e eeuw.

preveli-beach-kreta
Je hebt het gevoel alsof je op een tropisch eiland bent op Preveli Beach.

9. Rethymnon, de stad met Turkse invloeden

Rethymnon is de derde stad van Kreta en heeft veel Turkse invloeden. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Fortezza. Het fort werd oorspronkelijk gebouwd door de Venetianen als bescherming tegen de Turken. Toen deze het fort alsnog innamen bouwden ze op de plek van de kathedraal hun eigen moskee en die staat er nog steeds. Van de Venetianen bleef de Theodorus-kapel bewaard. Het Fortezza bereik je via een flinke wandeling.

rethymnon-fort-kreta
De belangrijkste bezienswaardigheid van Rethymnon is het Fortezza.

In Griekenland wordt op de meeste snelwegen tol geheven. Tol kun je over het algemeen alleen met contant geld betalen en niet met een creditcard of betaalpas.

10. Souvenir van keramiek kopen in Margarites

Aan het einde van je vakantie ben je wellicht op zoek naar een authentiek souvenir. Ga daarom zeker naar het dorpje Margarites. In dit schilderachtige bergdorpje kun je tal van keramisten terugvinden. Slenter door de straten en ga op zoek naar de fijne vakmensen die dit dorpje de moeite waard maken.

margarites-keramiek-kreta
In het schilderachtige dorpje Margarites kun je tal van keramisten vinden.

11. Klooster met wijn en olijven

Eén van de grootste en belangrijkste kloosters van Kreta is Toplou. Het is gebouwd als een vesting met maar liefst 10 meter hoge muren. Vroeger had het kanonnen om zich tegen piraten te kunnen beschermen. In het klooster is een interessant museum waar mooie iconen en waardevolle relikwieën te zien zijn. Men zegt dat de naam van het klooster is afgeleid van de woorden ’to plousio’, wat ‘de rijke’ betekent in het Grieks. Toplou is een rijk klooster met eigen wijn- en olijfgaarden.

toplou-klooster-kreta
Toplou is een rijk klooster met eigen wijn- en olijfgaarden. De olijfolie die ze hier verkopen is van prima kwaliteit.

Zie je jezelf al rondrijden op Kreta?

Grieks muziekje aan en lekker toeren over het eiland. Zie je jezelf al helemaal rondrijden? Op Kreta kun je je huurauto ophalen op de luchthaven van Heraklion en de luchthaven van Chania. Eerst even een paar dagen een van de steden verkennen en later pas met de huurauto op pad? Dat kan met de adresaflevering.

Het fijne is dat als je een huurauto van Sunny Cars reserveert, je je geen zorgen hoeft te maken over verzekeringen en extra’s. Je huurt namelijk all-in. Dit betekent dat alle nodige verzekeringen al inbegrepen zijn. Dat is pas zorgeloos vakantievieren! Voor extra gemak en zorgeloosheid kun je je huurauto op maat maken met extra’s. Zo kun je een auto huren zonder creditcard, maar je kunt ook de auto extra snel ophalen met de Online Check-in.

Bekijk het aanbod in Heraklion

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Maaike Decock

11 juni 2022 | 3:04 pm | Reageer op Maaike Decock

Hallo, via Eliza was here hebben wij voor tien dagen een auto gehuurd bij Sunny Cars, type small. Onze vraag is nu of we verzekerd zijn voor de onverharde weg naar Balos Beach. Alvast bedankt voor uw antwoord!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jaap Van Sunny Cars

13 juni 2022 | 9:47 am | Reageer op Jaap Van Sunny Cars

Hi Maaike, leuk om te horen dat je een auto bij ons huurt op Kreta. Je huurauto is verzekerd op alle officiele wegen met een wegnummer. De meeste onverharde wegen zijn geen officiele wegen en dus is je autos daar niet verzekerd. In sommige landen zijn bepaalde onverharde wegen uitgezonderd van deze regel. Als dit het geval is kun je de uitgezonderde onverharde wegen vinden in de specifieke voorwaarden van je huurauto. Heel veel plezier alvast en veel zorgeloze kilometers toegewenst!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.