Bijzondere natuur in de Portugese Alentejo

In de Portugese provincie Alentejo ligt, helemaal tegen de Spaanse grens aan, Parque Natural do Vale do Guadiana. Dwars door het park stroomt de rivier de Guadiana en die zorgt voor bijzondere effecten. Bijvoorbeeld bij Pulo do Lobo, waar de zachtere rotslagen gevormd zijn door de stroming van het water. Het hoogteverschil is hier zo’n 12 meter waardoor een spectaculaire waterval is ontstaan.

De waterval is op twee manieren te bereiken. Wandelaars die wel van een uitdaging houden kunnen via de oostkant gaan. De westkant is toegankelijker en geschikt om met de huurauto naartoe te gaan. Vanuit Mértola is het ongeveer veertig minuten rijden. Neem de N122 richting Beja. Na ongeveer 3,5 kilometer volgt de afslag Pulo do Lobo. Je passeert enkele kleine dorpjes, maar de weg naar Pulo do Lobo staat goed aangegeven.

Onderweg kom je veel steeneiken tegen waar dit gebied om bekend staat. In het voorjaar staat de heerlijk ruikende witte cisteroos in bloei. De etherische olie werkt reinigend en helpt bij acne of een ontstoken huid. Maar het park is er vooral voor de bescherming van bijzondere vogels, zoals de zwarte ooievaar en de steenarend. Ook de rode lynx leeft hier nog, maar de kans is klein dat je die spot.

Nog meer doen in de Alentejo

Afsluiten in Tavira

Een rondreis door de Alentejo kun je prima afsluiten in de levendige badplaats Tavira aan de Algarve. Je hebt hier vele goede restaurants, koffiebars en winkeltjes. Als je van souvenirs houdt ben je hier aan het juiste adres. Neem vanuit Tavira een bootje naar een van de eilanden voor de kust. De vis belandt hier zo uit de zee op je bord.
Tavira Portugal

Een lekker gebakje

Eet eens een batate dolce, een gebakje van zoete aardappel. Niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond door de vele vitaminen en mineralen. Ook lekker is een bolo de alfarobe, gemaakt van de peulen van de Johannesbroodboom. Het heeft wel wat weg van chocola, maar er zit veel minder suiker in.

Taartje Portugal

Dicht bij Spanje

Omdat je zo dicht bij Spanje bent kun je ook even naar Sevilla gaan. (Wel even grensoverschrijding aanvragen bij de lokale verhuurder.) Een paradijs voor liefhebbers van tapas, terrasjes en winkelen. De buurt rond Plaza Alfalfa staat bekend als Soho Bonita door de hippe vintagewinkels. Sevilla is ook de stad van de flamenco. Naast de kathedraal ligt het enige museum dat aan deze danskunst is gewijd.
Sevilla Spanje

Reisreporter Aticketto

Reisjournalisten of -bloggers

Aticketto is een actieve Columbus Reisreporter en deelt op Columbus Reisreporter handige tips en mooie foto’s van zijn reizen. Voor Sunny Cars gaf hij deze tips over Portugal!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.