Een boete ontvangen. In het Italiaans… Help, wat nu?

Voor extra kosten komen te staan tijdens je autohuur is nooit fijn. Maar voor extra kosten komen te staan ná je vakantie? Dat is nog vervelender. Helaas kan het wel gebeuren, vooral als je heerlijk hebt rondgereden in Italië – en dan met name door de Italiaanse steden. Er bestaat namelijk een kans dat er dan op een dag een boete op de deurmat valt. En dan komt er ook nog eens bij kijken dat het in het Italiaans is geschreven! Wat moet je daar nu weer mee?

Ik wil je in deze blog graag laten zien hoe het werkt als je een boete uit Italië ontvangt.

Waarom is de kans op een boete in Italië groot?

In Italië kennen ze de ‘zona traffico limitato’. Dit zijn zones waar je op bepaalde dagen en/of tijdstippen níet mag rijden, tenzij je een vergunning hebt. En die heb je als toerist niet. Gelukkig zijn deze zones wel te herkennen, door een verkeersbord. Het nadeel is dat je het bord vrij snel over het hoofd ziet.

En wat als je dan toch die verboden zone in bent gereden? Dan heb je pech en kun je een bekeuring verwachten. Blijf je rondjes rijden door de ‘ZTL’ omdat je je bestemming niet kunt vinden? Helaas, maar je kenteken wordt keer en keer opnieuw geregistreerd en de boetes lopen op…  En pas achteraf krijg je daar bericht over. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je een andere overtreding begaat en daarvoor wordt beboet, zoals te hard rijden of fout parkeren.

En hoe werkt het dan nadat ik ben bekeurd?

Je krijgt van de lokale wagenparkaanbieder een (begeleidende) brief thuis gestuurd met daarbij vaak een kopie van de boete en het bericht dat je zal worden belast met administratiekosten – zij hebben immers moeten uitzoeken wie er op welk moment met de huurauto de overtreding heeft begaan.  Het gekke is dat de boete is gericht aan de wagenparkaanbieder en nog niet aan jou.

In de boete zelf staat aangegeven wanneer de boete is ontstaan, met welk kenteken en de reden ervan. De boete is echter wel volledig in het Italiaans – wat ergens heel logisch is aangezien je in Italië de auto gehuurd hebt. Maar ja… Wel knap lastig als je Italiaans niet verder gaat dan “una pizza margeritha per favore”.

Voorbeeld van boete Italië
Hier zie je een boete die is gericht aan Sicily by Car, maar dus eigenlijk voor jouw rekening is

Lesje Italiaanse boete lezen

Om je een beetje te helpen bij het lezen, hebben we hieronder een deel van de boete voor je uitgeknipt. De gele stukken geven de belangrijkste informatie weer. Namelijk: de datum van de overtreding, het kenteken en de reden van de boete. In veel gevallen gaat het om het rijden in de zona traffico limitato, zo ook in onderstaand voorbeeld. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om foutief parkeren, een snelheidsovertreding, etc. Via Google Translate kom je vaak een heel eind en kom je erachter waarom jij de boete hebt ontvangen.

Boete uit Italië

Oke. En wat nu?

Als je de brief hebt ontvangen van de wagenparkaanbieder (met de boete gericht aan bijvoorbeeld Sicily by Car) hoef je de boete nog niet te betalen. De boete is immers (nog) niet gericht aan jou. Je kunt je echter wel alvast voorbereiden op het bedrag van de boete(s). De administratiekosten worden geïnd door de wagenparkaanbieder, deze dien je dus wel al te betalen. Op een dag ontvang je de boete die wél aan jou is gericht en dan dien je deze te betalen. Maar wanneer je die ontvangt, dat kunnen wij niet zeggen. Dit kan nog maanden duren.

Hoe en wanneer moet ik die boete dan betalen?

Op de boete staat een termijn aangegeven. We raden je aan om de boete meteen te betalen nadat je deze per post hebt ontvangen. Hoe langer je wacht, hoe hoger het bedrag wordt. Op de bekeuring staan meestal verschillende bedragen genoemd. Betaal je binnen 5 dagen na ontvangst van de boete? Dan betaal je het laagst genoemde bedrag. Tussen de 5 en 60 dagen betaal je een hoger genoemd bedrag. En betaal je pas na 60 dagen? Dan moet je het hoogst genoemde bedrag betalen. Het loont dus echt om de boete zo snel mogelijk na ontvangst te betalen.

Betaal je boete wel!

Want doe je dit niet, dan wordt het geregistreerd. En dan bestaat er een kans dat je bij je volgende bezoek aan Italië staande gehouden wordt en wordt gedwongen de boete alsnog te betalen.

Mascha Vork

Customer Care

Sinds januari 2014 is Mascha werkzaam op de Customer Care afdeling, maar ze werkt al sinds 2012 bij Sunny Cars! In haar blogs schrijft ze over veelvoorkomende misverstanden en lastige situaties met een huurauto. Informatief, leerzaam en soms ook vermakelijk.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Julien BULCKE

12 Oktober 2018 | 3:59 pm | Reageer op Julien BULCKE

Enkele dag geleden stuurde ik ons eigen verhaal. Is dit niet toegekomen?
samengevat:
e- mail adres van Giovinazo en ook van Sicily by car worden door mijn provider geweigerd
bij ons laatste verblijf in Italië zegden ze me dat ik gewoon 108 Euro moet betalen
ook dit lukt me niet omdat ik wel het rekening nummer heb, maar niet de BICC, weeral niet gelukt
Sicily by car heeft me wel 50 Euro plus BTW aangerekend voor administratieve kosten.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

15 Oktober 2018 | 10:40 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Julien,

Het klopt inderdaad dat er administratiekosten worden berekend, als er een bekeuring op je naam staat. De lokale verhuurder moet namelijk uitzoeken wie er op dat moment in de huurauto met dat kenteken reed. Wellicht zou je de lokale verhuurder kunnen proberen te contacteren a.d.h.v. de gegevens die destijds op je voucher stonden?

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.