fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

“Cabhrú!” Wat je moet weten over tol als je in Ierland een auto huurt.

“Tráthnóna maith,” zegt de verhuurder.

Ik frons mijn wenkbrauwen: “Excuse me?”

Goedemiddag!

Tráthnóna maith blijkt ‘goedemiddag’ te betekenen in het Iers. Maar daar ben ik helemaal niet mee bezig. Ik wil alleen maar weten: hoe zit het met de tol op de M50?

De M50… misschien heb je er wel eens van gehoord. Het is een tolweg in en rondom het hart van Dublin. Omdat de M50 direct bij de luchthaven al begint, is het belangrijk om te weten hoe het daar werkt met de tol.

Thuis was ik via Google al terecht gekomen op eFlow, een website met daarop alle informatie over snel- en tolwegen in Ierland. Hier kun je een account aanmaken, waarmee je de tolkosten automatisch kunt betalen via je creditcard, zolang je er maar voor zorgt dat de betaling de volgende dag vóór 20 uur is voldaan.

Op diezelfde website las ik dat sommige autoverhuurders werken met een speciale tag. Dat is een soort chip in de auto, die wordt gekoppeld aan jouw gegevens zodra je de auto huurt. Op het moment dat je een tolweg gebruikt, wordt het tolbedrag automatisch van de gekoppelde creditcard afgeschreven.

tol ierland

Tag of geen tag?

Handig! Dus nu ik zelf in Dublin sta, wil ik graag weten of mijn huurauto ook zo’n tag heeft. Gelukkig, dit is het geval. De € 3,10 per keer dat ik op de M50 door een tolpoortje rijdt, worden automatisch van mijn creditcard afgeboekt. Wat een opluchting, onze rondreis naar Glendalough en Wicklow Mountains kan beginnen, zonder dat we ons zorgen hoeven te maken over tolkosten.

Tijdens onze reis ontdekken we steeds meer dingen over tol, bijvoorbeeld dat je alle overige tolwegen wél gewoon contant kunt betalen. Meters vóór de tolpoorten staan borden met daarop alle tolinformatie, inclusief de verwijzing naar de website van eFlow.

Tijd voor actie!

Als ik terugkom van mijn vakantie in Dublin en weer op mijn werkplek zit, denk ik er nog eens over na. Ik had het fijn gevonden als ik het hele tolverhaal van tevoren al had geweten. Als medewerker van Sunny Cars vind ik dat ik daar iets mee moet. We zeggen immers niet voor niets dat we het onze klanten zo makkelijk mogelijk willen maken. Daarom stap ik naar mijn manager en leg de situatie uit. Binnen korte tijd volgt er een overleg met de afdeling inkoop en besluiten we er iets mee te doen.

Gevolg: binnenkort vind je alle informatie over rijden met een huurauto op tolwegen ook in onze huurvoorwaarden. Vanaf nu kan ik dus vol overtuiging tegen alle klanten die met een huurauto naar Ierland gaan zeggen: “Turas taitneamhach!”

Want dat is Iers voor ‘prettige reis’.

Ps. Het woordje ‘cabhrú’ in de titel betekent ‘help’ en ik hoop dat ik dat met dit blog heb gedaan.

Irene

Autohuurexpert

Irene is een van onze enthousiaste medewerkers van de afdeling Reserveringen. Sinds maart 2009 is ze al in dienst en ze heeft nog steeds die Rent a Smile-vibe waardoor ze haar werk met veel plezier doet.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou