fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

Column Femme Frontaal: Rijden in de bergen

Droge mond en klotsende oksels. De allereerste keer dat ik een bergpas opreed, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Van uitgestrekte weilanden naar imposante bergen. Het sprookjesachtige landschap drong niet tot mij door. Wel de spookgedachte: “Straks rijd ik een ravijn in!”

Onoverzichtelijke haarspeldbochtjes, smalle passen en opgefokte locals die de kronkelige wegen zien als een racecircuit. Rijden in de bergen is werken geblazen! Goed opletten, abrupt remmen, toeren maken, flink sturen en als een malle terugschakelen.

autohuur rijden bergen

Dansend over de bergpassen

De tip die ik aan vrienden meegeef: ga niet met je spaarbrandertje op wielen de bergen in! Ga het avontuur aan met een fijne 4×4 huurauto of minstens een auto met wat meer vermogen. Alles onder de 100 pk raad ik af. Onmogelijk is het natuurlijk niet, je zult alleen heel behendig moeten schakelen om de motor in leven te houden. Een iets stevigere motor biedt meer rijcomfort en veiligheid. Zelfs al in een wat meer heuvelachtig gebied. Maar ook als je in een wat zwaardere huurauto rijdt, moet je ervoor zorgen dat je niet te laag in de toeren rijdt als je de berg op gaat. De motor wordt dan te zwaar belast en kan oververhit raken. Hoe voel je dat? De auto moet gelijk kunnen versnellen als jij het gaspedaal intrapt. En als je bergaf rijdt probeer dan niet continu te remmen. One hard push op de rem is beter dan telkens weer die rem ‘aantikken’. Zo koelen de remmen veel beter en raken ze niet oververhit. Nu ik een geoefende berggeit ben, verheug ik mij weer op het volgende bergavontuur in zo’n lekkere 4×4 die over de bergpassen danst en ik geniet van het uitzicht.

Odiel Mennink

Reisjournalisten of -bloggers

Odiel Mennink is oprichter en testredacteur van FemmeFrontaal.nl, het online automagazine voor de vrouwelijke kijk op auto’s. Ook maakt ze deel uit van de internationale jury van de Women’s World Car of the Year-verkiezing.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou