Met je huurauto de grens over. Mag dat zomaar?

Met je eigen auto toer je zorgeloos door het land. En af en toe een leuk uitstapje naar België of Duitsland heb je zo gedaan. Met de huurauto klinkt dat ook als een goed idee. Je brengt je vakantie door in het zonnige zuiden van Spanje, maar tijdens de vakantie bedenk je je ineens dat een uitstapje – met huurauto – naar Portugal ook wel erg leuk zou zijn. Ach, dat zou wel mogen toch?

Het antwoord is heel duidelijk: nee. Dit mag niet zomaar. Hoe en waar jij rijdt met je eigen auto is helemaal aan jou, maar met een huurauto mag je níet zomaar de grens met een ander land over. In dit blog leggen we je haarfijn uit waarom je dit moet aanvragen en wat er gebeurt als je dit niet doet.

Wat is een grensoverschrijding?

De grens over met een ander land , van land A naar B, noemen wij een grensoverschrijding. Een grens overschrijden met huurauto mag niet zomaar. Máár dit houdt niet in dat je nooit een grensoverschrijding mag maken. Je kunt dit namelijk vooraf bij ons aanvragen tijdens het maken van je reservering. Check voordat je reserveert wel even de huurvoorwaarden. Daar lees je of een grensoverschrijding überhaupt is toegestaan en naar welke landen je kunt rijden. Soms is een aantal landen namelijk uitgesloten.

Het kan zo zijn dat de lokale partner een toeslag rekent voor de grensoverschrijding. Dit kun je terugvinden in de huurvoorwaarden.

Waarom moet een grensoverschrijding worden aangevraagd?

Oké, met een huurauto mag je dus niet zomaar de grens over. Hier dien je vooraf toestemming voor te vragen aan de verhuurder en regel je via onze reserveringsafdeling. Het aanvragen van de grensoverschrijding heeft alles met verzekeringen te maken. Vraag je dit niet aan en maak je toch dat uitstapje naar het buurland, dan vervalt de verzekering. En heb je dan pech of rijd je schade? Dan kan dit vergaande gevolgen hebben. Je krijgt dan bijvoorbeeld geen ondersteuning van de wegenwacht.  Vraag je het vooraf aan, zorgen wij dat de grensoverschrijding schriftelijk wordt vastgelegd, zodat je ook in land B volledig gedekt bent.

Op sommige bestemmingen moet niet alleen de grensoverschrijding worden aangevraagd, maar er moet ook een toestemmingsbrief worden klaargelegd, bijvoorbeeld als je van Zuid-Afrika naar Swazsiland of Namibië wil rijden.

Worst case scenario

Denk je ‘ach, wat een gezemel’ of vergeet je dit aan te vragen en maak je tóch die grensoverschrijding? Houd dan rekening met een worst case scenario zoals deze: Een klant was op vakantie in Frankrijk en dacht dat het wel leuk was om een dagtrip naar Italië te maken, máár ze had de grensoverschrijding niet aangevraagd. En je raadt het al: ze kwam in Italië langs de kant van de weg te staan. De koppeling had er geen zin meer in en de auto moest worden weggesleept. En daar stond de klant, met kids én bagage. En zonder verzekeringsdekking. De lokale wagenparkaanbieder kon niets voor haar doen. En dat is natuurlijk héél vervelend, want je staat in een ander land waar je de taal niet spreekt. En dan moet je ook nog eens alles zelf regelen! Ook het vervoer terug naar je accommodatie, door bijvoorbeeld een taxi te pakken óf door lokaal te huren (met een one way). Zorgeloos? Nee, niet echt.

In zo’n geval kun je ons natuurlijk bellen met de vraag of we een andere huurauto voor je kunnen regelen, maar zo last minute is dat vaak erg lastig en meestal zelfs onmogelijk.

Naast alle ellende en verloren tijd is het kostenplaatje ook niet al te best. Alle gemaakte kosten zijn namelijk voor jouw rekening. Zowel het wegslepen, de schade aan de huurauto én dan nog eens de kosten die je maakt voor je terugreis. Of dit nu met een taxi is of een nieuwe huurauto.

Moraal van het verhaal

Verken met je huurauto de mooiste plekken van je vakantiebestemming. Rijd naar adembenemende baaitjes, verscholen dorpjes en prachtige uitzichtpunten. En maak ook dat uitstapje naar dat verrassende buurland. Maar lees vooraf wel de huurvoorwaarden en ben je van plan de grens over te gaan, vraag dit dan vooraf bij ons aan tijdens het maken van de reservering. Zo kun je écht zorgeloos genieten van je vakantie met huurauto.

Je kunt natuurlijk altijd contact opnemen met onze reserveringsafdeling. Zij kunnen je meer informatie geven over een grensoverschrijding of de kosten. 

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Daniel PENNINCKX

25 Februari 2018 | 11:00 am | Reageer op Daniel PENNINCKX

Hallo,
Il logeer hier... https://www.tui.be/fr/hotel/portugal/algarve/barcelo-isla-canela-08487
begin september. Dit hotel is juist op de grens ! Waar moet ik mijn auto huren ? Hotel is in spanje en airport in Faro portugal. Hoeveel kost mij dat voor een VW Golf voor 4 a 5 dagen huur ?
Met VG
DP

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

26 Februari 2018 | 4:09 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Daniel,

Ah, ik begrijp dat dit een lastige situatie is. Landen in Portugal en verblijven op de grens met Spanje. Ga je tijdens je vakantie zowel rondrijden in Spanje als Portugal? Dan maakt het in principe niet uit in welk land je huurt, dan vraag je gewoon een grensoverschrijding aan! Ik raad je aan om hierover even contact op te nemen met mijn collega's van de reserveringsafdeling, zij helpen je graag verder! Je kunt hen bereiken op 0800 / 400 79.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

enzo masson

6 Juni 2018 | 1:48 pm | Reageer op enzo masson

hallo wij gaan met vier vrienden naar de wk match van de belgen in kaliningrad in wit rusland!
wij vliegen naar Warschau waar we daar een auto zouden huren aan de luchthaven en daarmee de grens met polen en rusland zouden oversteken!
mijn vraag is of dit mogelijk is met een huurauto?
mvg enzo masson

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

6 Juni 2018 | 4:30 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Enzo,

Bedankt voor je bericht en wat leuk dat jullie het WK met eigen ogen gaan bewonderen! Helaas heb ik geen zonnig nieuws voor je, want het is niet mogelijk om met de huurauto vanuit Polen naar Rusland te reizen.

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.