fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

Het mooiste wandelgebied van Europa

Een weekje Spanje voor verwende wandelaars

Wat doe je als de zomer in Nederland op haar einde loopt en je nog helemáál geen zin hebt om de kachel op te stoken en je donzen dekbed op te schudden? Je boekt een ticket naar Spanje om van de laatste straaltjes nazomer te genieten. En dan meteen maar naar een van de mooiste wandelgebieden die noord-Spanje kent: de Pícos de Europa.

Cangás de Onís

Op drie uur rijden van vliegveld Burgos ligt Cangás de Onís, de uitvalsbasis voor onze wandelingen in de Pícos. We zullen er een reportage maken voor Op Pad, buitensportblad van de ANWB. Die reportage zal het gebied in het zonnetje zetten als indrukwekkend gebergte waarin zelfs beginners prima kunnen wandelen. We kozen om te vliegen op Burgos, omdat je er vanaf Schiphol rechtstreeks op kunt vliegen. Dan is het een kwestie van huurauto ophalen – een comfortabele auto van Sunny Cars -, rugzakken in de kofferbak, tomtom aan en gáán.huurauto Asturië spanje

Halverwege de rit gaat de zon onder, de contouren van de Pícos als baken in de verte. Het gebergte – letterlijk: ‘Pieken van Europa’ – ligt zo’n 20 km ten zuiden van de Spaanse noordkust op de grens van de Asturië, Cantabrië en Castilië en León. Voor zeelieden waren de hoog oprijzende toppen vroeger het teken dat ze Europa naderden, vandaar de naam. Het gebergte is populair bij bergbeklimmers en wandelaars. De rotsen zijn bijna allemaal van kalksteen; veel toppen komen boven de 2400 meter uit, maar je kunt ook schitterende en heel relaxte wandelingen maken zonder al die toppen te beklimmen.

Naranjo de Bulnés

De hoogste berg is de Torre de Cerredo (2648 m) maar hotspot met stip is de Naranjo de Bulnés, vooral populair bij klimmers. Bij zonsondergang is de vingertopvormige rots gehuld in een oranje gloed, vandaar de vergelijking met een naranjo, een sinaasappelboom. De Naranjo staat ook op ons programma, of beter, niet de top maar de hut staat op ons programma. Die ligt zo’n 1900 meter hoog, aan de voet van de top. Die tocht, een behoorlijk intensieve wandeling met flink wat hoogtemeters stijgen, hebben we later in de week gepland, op dag 5. Eerst wat mooie inlooptochten.

huurauto uitzicht Asturië spanje
De eerste vier dagen vliegen voorbij. Het gebergte en de uitlopers ervan lenen zich voor schitterende, afwisselende tochten. Qua landschap, en qua zwaarte. Je kunt vanaf de beroemde Lagos de Covadonga – een groepje adembenemend mooie meertjes – naar de Mirador de Ordiales waar je een uitzicht hebt om stil van te worden. Je kunt naar Poncebos waar je via een in de rotsen uitgehouwen richel hoog bovenlangs de Río Cares het gebergte in trekt. Of de GR-109 volgen die dwars door Asturië het ene gehucht aan het andere rijgt. Het mooie aan de Pícos is dat je vrij eenvoudig kunt wandelen in een imposant decor. Lekker opscheppen met de foto’s thuis. En met een (huur)auto is alles prima bereikbaar.

Herberg in de Pícos

Toch is het gebied lang niet zo druk als Julio, vandaag onze gastheer en gids, zou willen. Het seizoen in de Pícos is erg kort, terwijl je er van april tot eind oktober terecht kunt. Hij heeft een herberg waar je je nazomervakantie naadloos zou willen laten overgaan in een halfjaarlijks overwinterfestijn: zo’n rustieke herberg met dikke bruine balken, oude tapijten, roodpluchen stoelen en een vijfsterren (eco)keuken. Morgen naar de Naranjo de Bulnés? Dan moet je goed eten. Soep, puree, groenten, toetje, allerlei heerlijke gerechten worden ons voorgezet. De maan staat hoog aan de hemel als we in bed duiken. De schoenen staan klaar, de rugzakken liggen in de auto. Toegegeven, we zijn verwende wandelaars. Maar met het vooruitzicht op een lange koude kikkerlandwinter hebben we daar nu even helemaal geen moeite mee.

Meer lezen over deze wandelweek in de Pícos de Europa? In 2014 zal de reportage van Nanda van Raaphorst verschijnen in OP Pad. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent.
Het is ook mogelijk om Op Pad te volgen via Facebook.

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou