Hoe werken categorieën in autohuur?

Yes! Het plannen van je vakantie is begonnen. Het is tijd om de bestemming te kiezen, op zoek te gaan naar een mooie accommodatie en last but not least: het reserveren van de huurauto. Jouw vakantiewensen bepalen welke categorie huurauto het meest geschikt is. Categorie? Ja, want in de wereld van autohuur is het namelijk zo dat je een categorie huurauto reserveert en níet een specifiek type of merk.

In feite reserveer je dus specificaties en daaraan moet de geleverde huurauto voldoen. Maar hoe werkt dat dan? We leggen het je graag uit!

Verwachtingen

Bij het huren van een auto zijn er altijd verwachtingen. Als je wegdroomt en fantaseert over je naderende vakantie, zie je jezelf misschien al rijden in dat ene leuke autootje dat al jarenlang op je wensenlijst staat. Maar je reserveert een type huurauto en geen specifiek merk of model. Zet dus niet al je zinnen op die droomauto, dan kun je alleen maar worden verrast!

Tijdens het zoeken naar een geschikte huurauto zie je op onze website afbeeldingen staan bij de huurauto’s. Dit zijn voorbeelden die een indicatie geven van de auto die op je bestemming voor je klaar staat. Het kan zijn dat je ter plaatse de huurauto van het plaatje krijgt aangeboden, maar het kan ook gaan om een andere auto uit dezelfde categorie. Die huurauto moet dan wel voldoen aan de geboekte specificaties.

Vertel me meer over die specificaties

De opmaak van een categorie bestaat uit vier onderdelen:

  • De maat: Small, Economy, Compact, Intermediate, Standard en Fullsize
  • De chassisvorm: Station, Minivan, SUV of Cabriolet
  • De transmissie: handgeschakeld of automaat
  • Als laatste wordt nog de brandstof vastgelegd en of er wel of geen airconditioning in de huurauto aanwezig is en hoeveel deuren de auto heeft (2 of 4+) .

Autocategorie in huurvoorwaarden

Maar in welke categorie valt dan de huurauto die jij op het oog hebt? Dit kun je zelf heel gemakkelijk checken door de huurvoorwaarden te openen. Tijdens je zoektocht naar de geschikte huurauto, kun je klikken op ‘Bekijk huurvoorwaarden’. Bovenaan de huurvoorwaarden – van de door jou geselecteerde huurauto – zie je dan staan in welke categorie de auto valt. Het is heel handig om te weten in welke categorie de auto valt. Het kan namelijk zijn dat je autocategorie de hoogte van de waarborg bepaalt.

Autocategorie in huurvoorwaarden

Verplichtingen

Je hebt een auto gereserveerd en de specificaties zijn bekend. Je komt aan bij de lokale wagenparkaanbieder, maar de gereserveerde categorie is niet aanwezig. Dat is flink balen! Dit kan verschillende redenen hebben: de klant voor jou heeft zelf besloten langer in de huurauto te blijven rijden, de auto moet voor onderhoud naar de garage, de auto is afgeleverd bij een ander verhuurstation… En ga zo nog maar even door. Maar hier hoor jij natuurlijk niet de dupe van te zijn. Wat gebeurt er dan?

De lokale wagenparkaanbieder moet jou in zo’n geval een auto leveren die minimaal dezelfde specificaties óf meer heeft. Als er niet aan de originele reserveringswens kan worden voldaan, betekent dit in veel gevallen een gratis upgrade!

Let er op bij het ondertekenen van het huurcontract dat er dan ‘free upgrade’ staat of laat het desnoods met pen bijschrijven.

(Auto)smaken verschillen. Ook per land

Smaken verschillen. Zeker wat auto’s betreft. Er zijn dan ook regionale kenmerken die invloed hebben op de plaatsing van een model binnen een categorie. Per bestemming kunnen de auto’s immers verschillen! Zo is bijvoorbeeld de Chevrolet Aveo in Amerika een veelgebruikt model voor de kleinste beschikbare categorie. Maar in Europa valt dit model niet onder de kleinste modellen zoals de Toyota Aygo, Hyundai i10 of de Peugeot 107.

Ook zijn er modellen en merken die in sommige landen helemaal niet rondrijden. Denk bijvoorbeeld aan de Vauxhall in Groot-Brittannië, De Volkswagen Gol in Brazilië of het merk Holden in Australië. Als laatste zijn er ook nog fysieke verschillen bij bekende modellen. Wat denk je van een Volkswagen Polo met kont (sedan) of de Toyota Yaris met kont… Waarom deze modellen niet of nauwelijks in ons land rondrijden? Dat heeft waarschijnlijk met onze smaak te maken.

In het geval dat je geboekte model niet beschikbaar is en je twijfelt aan het alternatief, dan kun je altijd de Reserveringsafdeling bellen. Mijn collega’s helpen je dan graag bij het zoeken naar een passend alternatief!

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Stefaan Vanmelle

28 Oktober 2018 | 3:01 pm | Reageer op Stefaan Vanmelle

Doen jullie ook aan verhuur van mobilhomes in canada of usa?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

29 Oktober 2018 | 2:46 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Stefaan,

Nee, helaas niet. Enkel huurauto's of minivans :-).

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Derongé Hilde

18 November 2018 | 3:06 pm | Reageer op Derongé Hilde

We hebben een auto gereserveerd in Marrakesh op 3december tot 14 dec. Deze is een economy AB-fiat Punto /A-C/2dr of gelijkwaardig en ECMR vechile fleet provider. Maar nergens staat vermeld hoeveel pk die heeft en is die benzine of diesel? Kan je dit even checken?
Reserveringsnummer van sunny cars is 8743353 op naam van Herman Denoo, bedankt Hilde

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

21 November 2018 | 1:25 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Hilde,

Leuk dat jullie een auto hebben gehoord om Marrakech en omgeving te verkennen. We willen je graag vragen om hierover contact op te nemen met onze reserveringsafdeling. Zij kunnen je vragen over de huurauto voor je beantwoorden.

Een zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.