De huurovereenkomst: Wat staat daar in het Italiaans?

Engels lezen lukt ons waarschijnlijk allemaal wel. Maar wat als je arriveert op je bestemming en ineens allerlei papieren in de lokale taal onder je neus geschoven krijgt? Die Portugese, Franse of Italiaanse termen op de huurovereenkomst zeggen je niets. En ja, dan is het wat lastiger om te begrijpen waar je voor tekent. De komende weken laat ik je een aantal huurovereenkomsten uit verschillende landen zien en leg ik uit wat sommige van die veelgebruikte termen betekenen. Zo kun je nooit meer per ongeluk tekenen voor deze onnodige extra’s.

Je spreekt een redelijk woordje Italiaans, denk je zelf. De locals begroeten? Lukt goed. Een bord verse pasta bestellen? Ook dat gaat je prima af. Je bent op vakantie in Italië en dus kan het zo zijn dat je – naast de Italiaanse menukaart – ook een Italiaanse huurovereenkomst krijgt. Maar een Italiaanse huurovereenkomst lezen? Dat gaat boven je pet. We willen natuurlijk niet dat je tekent voor onnodige extra’s, zonder dat je het zelf door hebt. En dus leggen we je de termen in deze blog uit.

Op welke termen let ik dan?

Via Sunny Cars huur je all-in. Aanvullende verzekeringen? Niet nodig. Alles is immers al inbegrepen. Het is dus zaak niet te tekenen voor aanvullende verzekeringen en extra’s, want dat is zonde van het geld. Allereerst kun je altijd vragen om een Engelstalige huurovereenkomst. Krijg je toch een Italiaanse huurovereenkomst onder je neus geschoven? Let dan goed op de volgende termen. Dit zijn instinkers die wij vaak terugzien bij customer care:

 • Copertura Super Sicuro (Super cover)

  Dit is een schadeverzekering waarmee je het eigen risico afkoopt en de waarborg soms kunt verlagen. Vaak wordt er door klanten van Sunny Cars voor deze extra verzekering getekend omdat er een misverstand is aan de balie. De baliemedewerker zegt dat er een eigen risico is en de klant reageert verontwaardigd: “bij Sunny Cars heb ik toch geen eigen risico?”. Dat is niet helemaal waar. Je hebt als je via ons huurt wel een eigen risico dat je (afhankelijk van de voorwaarden) voor moet schieten bij schade. Naderhand krijg je dit bedrag van ons terugbetaald. De baliemedeweker heeft in zo’n geval dus gelijk: er is een eigen risico. Het is níet nodig om dit af te kopen, je krijgt het eigen risico bij schade toch wel van ons terug! De enige reden waarom je deze Copertura Super Sicuro – of eigenlijk: Super cover – wel zou kunnen afsluiten, is als je de waarborg op dat moment niet met je creditcard kan voldoen. Een beetje uiterste nood, zeg maar.

  Als je níet via Sunny Cars huurt, kan deze verzekering wel relevant zijn. Op een hoog eigen risico zit je immers niet te wachten en ook een torenhoge waarborg is niet erg fijn. Dan kun je er met de Supercover voor kiezen om het eigen risico af te kopen en de waarborg te verlagen.

 • 2G seconda guida

  Dit betekent ‘extra bestuurder’ en wijst dus eigenlijk voor zich: je tekent voor een extra bestuurder. Het kan ook zijn dat er 3G staat, dan wordt er een derde bestuurder aan het contract toegevoegd. Als je via ons al het Tweede bestuurderpakket hebt geboekt is het natuurlijk niet nodig om ter plaatse nogmaals te betalen voor een tweede bestuurder. Dat zou zonde zijn! Let voordat je de huurovereenkomst ondertekent dus goed op dat er geen 2G (of 3G) mét een bedrag erachter op je contract staat genoteerd. En als het er wél op staat en je hebt via Sunny Cars het Tweede bestuurderpakket gereserveerd, wees er dan zeker van dat er een bedrag van € 0 achter staat.

  Lokaal huurcontract Italië

 • Protezione Personale (Personal Insurance)

  Hier wordt gesproken over een PAI-verzekering (Personal Accident Insurance). Dit is een vrijwillige aanvullende verzekering. Met deze ongevallen-inzittenden verzekering wordt een som uitgekeerd in geval van (blijvende) invaliditeit of overlijden, zie het als een soort van levensverzekering. We raden daarom aan om de polisvoorwaarden van je reisverzekering na te lezen, zodat je weet of je hier gebruik van wil maken. In sommige vallen zit dit namelijk al in je reisverzekering.

 • Assistenza stradale (Road assistance Plus)

  Dit is een aanvulling op de 24-uurs wegenwacht van de wagenparkaanbieder en dekt de volgende punten – die je zelf heel makkelijk kunt voorkomen: vervanging van autosleutel bij nalatigheid, hulp bij lege accu, buitengesloten van voertuig en bezorging brandstof bij lege tank. Deze optie kan verschillen per bestemming en per wagenparkaanbieder, er zijn dus meerdere varianten van. Je kunt deze aanvullende verzekering best afsluiten, maar eigenlijk is het zonde. Pechhulp van de wagenparkaanbieder is al geregeld als je via Sunny Cars hebt gereserveerd. Mocht je met pech langs de weg komen te staan, hoef je je geen zorgen te maken.

 • Glass & Wheels

  De naam zegt het misschien al: dit heeft iets te maken met een glas- en bandenverzekering. Deze aanvullende verzekering heb je absoluut niet nodig. De glas-banden-bodem-dakschadedekking is bij ons immers al inbegrepen! Teken je voor deze verzekering, dan ben je dus onnodig – en dubbel – verzekerd. Niet voor tekenen, dus!

  Lokaal huurcontract Italië

Ter plaatse betalen

Van onverwachte kosten die je ter plaatse nog moet voldoen is bij Sunny Cars geen sprake. Het enige dat je ter plaatse nog moet betalen zijn de extra’s die je van tevoren hebt gereserveerd, zoals een kinderzitje of GPS. Maar ook je hotelaflevering of one way is een extra die je ter plaatse nog moet voldoen, als je deze vooraf via ons hebt gereserveerd. Benieuwd waar je dan op moet letten? Dit lees je in de eerste blog van deze serie.

Kortom, een hoop om op te letten. Zet dus niet klakkeloos je handtekening, maar teken pas als je er 100% zeker van bent dat het bedrag voor extra’s en aanvullende verzekeringen op nul staat. Als klant van Sunny Cars mag je ons altijd bellen als er ook maar iets aan de hand is of iets onduidelijk is. Dus twijfel je of heb je een vraag? Bel ons dan!

Volgende week lichten we de huurovereenkomst in Spanje toe. Lees je dan weer mee?

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.