Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

IJsland, een roadtrip tussen vuur en ijs

IJsland is een echt roadtripland dat je trakteert op woeste natuur en prachtige wildlife. De ideale manier om dat allemaal te ontdekken is door een auto te huren en de ringweg te volgen. Deze weg voert je het eiland rond langs de mooiste hoogtepunten. Let wel, delen van deze weg zijn nog steeds onverhard. Verwacht je dus aan stukjes gravel. Een 4WD is dus zeker een aanrader, vooral in de winter en de lente wanneer je in het oosten en noorden over ijs moet. Maar net dat geeft IJsland zijn avontuurlijk gehalte. Klaar voor de trip?

autohuur-ijsland-road-trip

Het westen: Reykjavik en de Golden Circle

We starten onze trip in Reykjavik waar maar liefst 2/3 van de bevolking woont. Je zou verwachten dat je in een heuse metropool terecht komt, maar Reykjavik is een gezellige en vooral rustige stad. Je kan er kuieren tussen de vele kleurrijke huisjes of genieten van een stuk vers gevangen vis in één van de vele restaurants. Geen visfanaat? Dan kan je gaan aanschuiven bij de beste hotdogkraam van de wereld, Bæjarins Beztu Pylsur. Bekende gasten zoals President Clinton, de bandleden van Metallica en de crew van Game of Thrones stonden er ook al voor in de rij.

Klaar om Reykjavik te verlaten? Rij dan zeker even de populairste aftakking van de Ring Road, de Golden Circle.

Op de weg liggen namelijk maar liefst drie van IJslands grootste attracties: de Gullfoss waterval, de Strokkur geiser en het Þingvellir National Park.
In Þingvellir kan je zien hoe de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen zich elk jaar steeds meer uit elkaar scheuren. Het is ook de plek waar de Vikings samenkwamen om belangrijke beslissingen te nemen. En ze kozen daarvoor een wondermooie plek in een uitgestrekt landschap met glasheldere rivieren.
Hou je van iets meer actie? Dan moet je zeker even stoppen in Geysir, bij de geiser Strokkur. Elke vijf minuten stuwt hij namelijk liters water maar liefst veertig meter hoog de lucht in.
Zie je dat water liever naar beneden donderen? Dan kan je tot aan de rand van de Gullfoss waterval wandelen.

huisjes-kleurrijk-reykjavik

Het zuiden: tussen lava en ijs

Rij je naar het zuiden van IJsland, dan kom je door het land waar de onuitspreekbare vulkaan, de Eyjafjallajökull en de gletsjer Vatnajökull de baas zijn. Je kan hier urenlang rijden door bevreemdende landschappen van gestolde lava en mosrotsen. Het is niet te verwonderen dat IJslanders geloven dat er hier trollen wonen. Stop zeker aan de twee watervallen, de Seljalandsfoss en Skogafoss waterval. De eerste is erg bijzonder omdat je achter de waterval door kan wandelen.

In het dorpje Vik vind je dan weer gitzwarte stranden. Het is ook de ideale plek om de gekke maar immens populaire puffin te spotten. Heb je hier geen geluk? Dan kan je nog altijd in de Oostfjorden naar Borgarfjörður Eystri rijden.

Net voor je richting het oosten rijdt heeft het zuiden nog een laatste bijzonderheid voor je: het ijsmeer van Jökulsárlón. Je kan hier enorme blauwe stukken ijs zien voorbij drijven. Steek zeker ook de weg over waar je aangespoelde stukken ijs kan zien liggen op het zwarte strand.

weg-ijsland-road-trip

Het oosten: fjorden en rendieren

Wanneer je het oosten bereikt kom je in de minst toeristische gebieden. Hou hier je ogen goed open want met wat geluk spot je hier wilde rendieren langs de weg. Het is ook het ideale gebied voor wie houdt van uitgestrekte gebieden en wandelen. Het is hier zeker de moeite om eens van de ringweg af te wijken en naar de fjorden te rijden.

walvis-spotten-Husavik

Het noorden: heerlijk dobberen

In het noorden van IJsland wijk je best even af van de ringweg want daar vind je Húsavík, één van de beste locaties in de wereld op te gaan walvis spotten. De allergrootste walvis, de blauwe walvis, komt hier namelijk in de zomer even bijtanken. Een tocht op een traditionele vissersboot kan je dus niet aan je laten voorbijgaan.
Toegeven, je moet wat tegen de koude zeelucht kunnen maar gelukkig kan je je nadien in Mývatn weer opwarmen. Daar vind je de Mývatn Nature Baths terug, geothermisch verwarmde baden met een melkblauwe kleur. Het is er een stuk minder toeristisch dan de Blue Lagoon nabij Reyjkjavik en de helft goedkoper. Je wordt er heerlijk zen van al dat dobberen.

Tips van Kim en Sanne

  • Reken zeker 10 dagen om de Ring Road rond te rijden. Sneller kan ook, maar dan heb je minder tijd om tussenstops te maken en om van het landschap te genieten.
  • Er rijden tijdens de zomermaanden bussen op de Ring Road, maar een eigen (huur)wagen geeft je de vrijheid om op je eigen tempo alles te verkennen. Kies voor een 4WD als je ook minder populaire plaatsen wil bezoeken.
  • Wij gingen begin mei, wanneer er minder toeristen op het eiland zijn. De meest populaire maanden zijn juni tot augustus. Tijdens deze maanden zijn alle accommodaties open, maar stijgen de prijzen ook aanzienlijk.
  • Hongertje onderweg? Alle tankstations hebben een eigen hot dog stand. Lekker betaalbaar en op en top IJslands!

Zin gekregen in een reis naar IJsland of op zoek naar nog meer tips? Surf dan naar daysontheroad.be waar je binnenkort meer artikels vindt over het eiland van vuur en ijs.

 

Sanne en Kim

Reisjournalisten of -bloggers

Sanne en Kim van Days on the Road gingen op reis naar IJsland. Een heuse road trip door het land van vulkanen, gletsjers en geisers.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou