La dolce Sicilia – dit mag je niet overslaan!

Waarmee je de Siciliaan écht beledigt? Door te zeggen dat hij een Italiaan is. Nee, er is namelijk een wereld van verschil tussen Italië en Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee. Op dit geweldige eiland hebben de de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen en de Spanjaarden hun sporen achtergelaten. En dat is te merken aan de grote mix van culturen.

Even een rondje Sicilië met de huurauto? Dat is onmogelijk. Het eiland is namelijk groter dan je denkt! Maar wij hebben wat leuke highlights voor je verzameld, zodat je precies weet wat je niet mag missen!

Catania

Catania is de tweede stad van Sicilië en wordt ook wel het Milaan van het zuiden genoemd. Ga in ieder geval naar het Piazza del Duomo, de vismarkt en het Romeinse amfitheater. Lunchen doe je het beste bij een van de restaurants op de vismarkt als deze tegen 12 uur ten einde loopt. Bijvoorbeeld bij Trattoria Mm!! Heb je liever pasta dan vis? Probeer dan de specialiteit van Catania, Spaghetti alla Norma met aubergines en ricotta.

Kathedraal in Catania

Wijnbouw

Op Sicilië wordt heerlijke wijn gemaakt. Kies in restaurants het liefst voor wijnen die gemaakt zijn van lokale druivensoorten. Voor witte wijn is dat bijvoorbeeld de Grillo, de Grecanico en soms de Carricante. Voor rode wijn de Nero d’Avola, Frappato en Nerello Mascalese. In Viagrande vind je een van de pioniers van de wijnbouw op de Etna, de familie Benanti. Hun domein bestaat al sinds 1879. Je kunt hier een tour doen met een gids. Wel vooraf reserveren.

Wijnbouw met op de achtergrond de vulkaan de Etna

Barokke strijd

Ragusa is klein, maar lijkt zo uit een fotoboek geplukt. Het stadje is verdeeld in het historische Ragusa Ibla dat tussen twee valleien ligt en het modernere Ragusa Superiore. Na de aardbeving in 1693 was de stad ook figuurlijk verdeeld. Ibla werd opgebouwd, maar een deel van de bevolking zag meer in de bouw van een nieuwe stad, Superiore. De concurrentiestrijd zorgde voor een overvloed aan barokke gebouwen en een eigen Duomo voor elk deel. Welke de mooiste is mag je zelf bepalen. Vergeet in de smalle straatjes niet omhoog te kijken naar de vele barokke balkonnetjes.

Ragusa Ible op Sicilië

Adembenemend uitzicht

Voor een prachtig uitzicht kun je naar Scicli. Het dorpje behoort ook tot de barokke stadjes van de UNESCO, maar is wat authentieker dan Ragusa. Ook hier vind je mooie kerken, paleizen met balkonnetjes en uitgehouwen woningen in de rotsen langs het dorp. Maar het mooiste hier is het uitzicht. Scicli ligt aan de voet van een rots, vlakbij de kust. Waag de klim naar boven en kijk in het rond. Beloon jezelf daarna met een pizza bij Amici Miei. Een leuke trattoria in een klein steegje, dat vanwege de verse lokale producten geliefd is bij locals.

Scicli op Sicilië

Meer tips over de leukste plekjes op Sicilië?

De informatie in deze blog komt uit hét roadtripboek On a roadtrip, dat wij samen met uitgeverij mo’media – bekend van de timetomomo (eerder 100%) reisgidsen – hebben gemaakt.  Meer tips over het mooie Sicilië of wil je inspiratie opdoen voor een volgende roadtrip? Dan is dit roadtripboekje echt iets voor jou. Of heb je al genoeg inspiratie opgedaan en weet je zeker dat je je volgende vakantie op Sicilië doorbrengt? Dan kun je uiteraard je auto huren op Catania airport.

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.