Links rijden? 5 tips om het makkelijker te maken

Op de meeste bestemmingen rijden ze rechts. Makkelijk! Voor jou als bestuurder hartstikke fijn, want je kunt gewoon rijden zoals je dat altijd doet. Maar op een aantal mooie vakantiebestemmingen wordt er aan de linkerkant van de weg gereden. En dat is best even wennen! De versnellingspook met je linkerhand bedienen, borden lezen aan de linkerkant van de weg en dan nog de neiging om aan jouw ‘vertrouwde’ kant van de weg te rijden. Zonder dat je er erg in hebt beland je aan de verkeerde kant van de weg. Oeps! Met deze vijf tips maak je het jezelf wat makkelijker.

1. Concentratie

Huur een automaat. Dan heb je geen gedoe met schakelen en kun je je volledig concentreren op de weg. Iets duurder, maar je rijdt een stuk relaxter!

2. Plannen

Plan van tevoren wat je route wordt en gebruik een navigatiesysteem. Die geeft vaak aan in welke richting je een rotonde moet nemen. Handig!

3. Na-apen

Probeer zoveel mogelijk achter andere auto’s aan te rijden (mits ze dezelfde kant op gaan uiteraard!) want de lokale bevolking rijdt in ieder geval aan de juiste kant van de weg. Ga dus met de verkeersstroom mee.

4. Opletten

Let tijdens het rijden goed op verkeersborden en stoplichten. Deze staan uiteraard aan de linkerkant van de weg. Als je de achterkant van een bord of een stoplicht ziet, weet je dat je fout zit! Let vooral goed op bij het nemen van een rotonde, het wegrijden bij een benzinestation of het uitwijken voor een tegenligger. Op stille wegen zonder verkeer kun je ongemerkt opeens aan de rechterkant gaan rijden, blijf hier extra alert op!

5. Corrigeren

Meestal bloedirritant, iemand die naast je zit en zich bemoeit met jouw rijstijl. Maar in een linksrijdend land moet je dit juist wel willen. Vraag je reispartner om alert te blijven en je te corrigeren als je op de verkeerde weghelft dreigt te komen. Ook weleens leuk dat dat mag, toch?

Heb jij nog tips waarmee je het linksrijden wat makkelijker (en sneller) onder de knie krijgt?

Leontien Brondijk

Marketingcommunicatie & PR specialist

Leontien ondekt het liefst de hele wereld en houdt van onverwachte en bijzondere ervaringen, zolang ze maar leuk eindigen. Zoals die ene keer dat ze op de parkeerplaats van een supermarkt in Japan een wielklem kreeg en vervolgens als ‘boete’ boodschappen moest doen = veel verse sushi!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.