Ontdek de hotspots van Kroatië tijdens je roadtrip

Kroatië heeft alle ingrediënten voor een afwisselende roadtrip. Ga met ons mee op roadtrip door dit fantastische land en ontdek Dubrovnik, Split, Zadar, Pula en Zagreb. De route begint in Dubrovnik, in het zuiden van het land. Vanaf daar toer je langs de kust en onderweg zie je veel mooie stranden en eilanden. Ook ga je een stukje door het binnenland en ontdek je wat Kroatië nog meer te bieden heeft.

Alle snelwegen in Kroatië zijn tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Het is mogelijk om contant te betalen in kuna’s (lokale munteenheid) of euro’s bij de bemande tolpoortjes. Alle bekende creditcards worden geaccepteerd.

Begin je roadtrip in Dubrovnik

Dubrovnik heeft een unieke ligging op een schiereiland en door het rijke verleden staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is een ideaal startpunt om de beroemde Dalmatische kust te verkennen. Helemaal handig is dat je je huurauto op kunt halen in Dubrovnik en een one way kunt maken, door de huurauto weer in te leveren in Zagreb of Pula, afhankelijk van de route die je wilt rijden. Wel kun je beter eerst een paar dagen de autovrije stad te voet verkennen en daarna je huurauto ophalen bij een stadskantoor in Dubrovnik.

In Dubrovnik zijn talloze scenes van de televisieserie Game of Thrones opgenomen. In deze stad kun je dan ook speciale Game of Thrones rondleidingen volgen. De gidsen hebben vaak als figurant in de serie gespeeld en daardoor weten ze opvallend veel feiten en grappige details. Het is altijd verstandig om van tevoren te reserveren. Mocht je er in Dubrovnik niet aan toekomen? Ook in Split kun je Game of Thrones rondleidingen volgen. Voor de kenners: Dubrovnik is in de serie de stad King’s Landing en Split fungeert als de stad Meereen.

dubrovnik-croatia-2
Start je roadtrip door Kroatië in Dubrovnik.

Wist je dat er een stukje Bosnië in Kroatië ligt? Als je Dubrovnik wilt combineren met de rest van Kroatië, dan ga je even de grens over. Dat is overigens geen enkel probleem, maar geef deze grensoverschrijding wel door bij je reservering. Dan liggen de papieren klaar als je je auto ophaalt. De eventuele kosten zie je tijdens het online reserveren direct staan.

Kustplaatsen Split en Zadar

Na een paar dagen Dubrovnik begint je roadtrip echt en rijd je in drie uurtjes naar Split. Daar kun je lekker genieten van het strand en het uitzicht. Wil je heerlijke wijnen proeven? Houd dan tijdens de route van Dubrovnik naar Split de kleine bordjes langs de weg extra goed in de gaten. Je komt namelijk langs veel wijnmakers. Genieten van prachtig uitzicht onder het genot van een lokale wijn? Klinkt dat niet hemels! Wel handig om vooraf af te spreken wie de bob is! Wil je onderweg niet stoppen? Ook in het centrum van Split kun je onder genot van een wijntje en een heerlijke gerecht genieten van de omgeving.

pasta-with-a-plate-of-sauce-on-the-table-in-croatia-split-2
Geniet in Split van lokale wijn en lekkere gerechten.

Daarna is het tijd om Kroatië verder te ontdekken. Op naar kustplaats Zadar! De weg van Split naar Zadar gaat deels door het binnenland. Je ontdekt veel kleine dorpjes, rijdt langs bossen en door heuvelachtige landschappen. Voor de mooiste route rijd je over de D8, ook wel de Weg van de Kastelen genoemd. Onderweg kom je ook nog langs het middeleeuwse stadje Trogir dat op een eiland ligt, maar je gewoon per auto kunt bereiken.

Eenmaal in Zadar aangekomen, bezoek je het gezellige stadshart. Zadar is een heerlijke plek voor een zonsondergang, een uitgebreid diner en een welverdiende overnachting.

Als je een van de Kroatische eilanden per veerdienst wilt bezoeken, kun je de huurauto meenemen. Overtochten met een veerdienst zijn toegestaan voor € 16 - 20 per huurperiode, zodat je op de boot en de eilanden verzekerd bent. Wel dient dit bij het ophalen van de auto vermeld te worden.

Romeins verleden in Pula

Vanaf Zadar kun je in ruim vier uur verder rijden naar kustplaats Pula. Een verplicht nummer tijdens je vakantie in Kroatië is het amfitheater van Pula. Dit meesterwerk werd onder leiding van Keizer Augustus gebouwd, héél lang geleden, ergens tussen 2 voor en 14 na Christus. Het bood vertier aan maar liefst 23.000 mensen die hier naar de gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren kwamen kijken. Het ovale gebouw is maar liefst 155 meter groot. De buitenste ring is volledig bewaard gebleven.

amphitheater-pulacroatia-landmark
Het amfitheater van Pula werd tussen 2 voor en 14 na Christus gebouwd.

Ook een aanrader is om te eten in een konoba, een kleine taverne. Het is de plek voor Mediterrane gerechten met diverse Italiaanse invloeden. En de verrassingen van de Istrische keuken. Zoals Fuži; pasta van zelfgemaakt deeg. Dit wordt vaak gecombineerd met pršut (Istriaanse ham). Ook gnocchi (bekend uit de Italiaanse keuken) is populair in Istrië. Deze ovale deegballetjes worden gemaakt van aardappel, meel en ei. Een heerlijk gerecht is Gnocchi met Boškarin (Istriaanse os). Net buiten het centrum van Pula vind je Konoba Boccaporta. Meer fan van visgerechten? Ook dan ben je in Kroatië aan het juiste adres.

Wil je een kort tripje maken? Je kunt ook een auto huren in Pula en vanaf daar de omgeving verkennen.

Historisch Zagreb

idyllic-green-landscape-of-zagorje-region-with-veliki-tabor-castle-northern-croatia
Vanuit het Veliki Tabor kasteel geniet je van een indrukkend uitzicht over het Hrvatsko Zagorje gebied en een deel van Slovenië.

De laatste bestemming van deze prachtige roadtrip is Zagreb. De hoofdstad staat bekend om de rijke geschiedenis. Op een uur rijden ten noorden van Zagreb ligt het Veliki Tabor kasteel. Echt een bucketlistplek die je alleen met de auto kunt bezoeken. Het kasteel ligt op de top van de Hum Košnički berg in Desinic. Vanuit de uitkijkpunten in het kasteel krijg je een indrukkend uitzicht over het Hrvatsko Zagorje gebied en een deel van Slovenië. Na je roadtrip kun je de huurauto huurauto inleveren op de luchthaven van Zagreb.

Wil je nog meer tips over Kroatië? Lees dan onze blog over wat er in Kroatië te beleven is.

Deze roadtrip door Kroatië is onderdeel van een driedelige serie waarin we mooie Oost-Europese bestemmingen uitlichten die je met een huurauto kunt ontdekken. Lees ook deel één over Slovenië en ga mee roadtrippen langs de parels van Macedonië. Wat is jouw favoriete roadtripbestemming? Laat het weten in de reacties.

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.