fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

Opgepompte benzineprijzen

Laatst stond ik te tanken, zelfs voor een autoliefhebber als ik een saaie bezigheid. Mijn ogen dwaalden langs de reclameborden, de lege emmers met versleten raamwissers en de lege houders voor plastic handschoenen. Toen ik weer naar het tankdisplay keek stopte ik geschrokken met tanken en bukte me om te zien waar benzine uit de auto lekte. Niets te zien, opgelucht dat ik geen gevaarlijke situatie veroorzaakte tuurde ik naar het display. Het stond er écht, € 90,32 voor bijna vijftig liter en nóg was de pomp niet uit zichzelf afgeslagen! De literprijs was boven €1,80 gestegen. Noem mij een krent maar ik ben gestopt met tanken, honderd euro voor een tank benzine is een drempel waar ik nog niet rijp voor ben.

137340064Iedere automobilist én vele economieën worden door de extreem hoge prijs getroffen. De media, benzinemaatschappijen en overheid dragen hiervoor zoveel verantwoordelijken aan dat ik niet kan kiezen. Bij mij leven vooral vragen; waarom zorgt onrust in twee Arabische landen zonder noemenswaardige olieproductie er voor dat de olieprijs sterk oploopt? Boze tongen beweren dat de allerrijksten hier nóg rijker van worden, ze pompen simpelweg minder olie uit de grond en méér geld uit onze zakken.

Ik neem aan dat het een complex stelsel van oorzaken is. Het is immers in het belang van vele landen dat de olieprijs stabiel is. Daarom is olie zelfs de inzet van oorlogen geweest. Maar steeds blijkt dat schijnbaar irrelevante gebeurtenissen een grote invloed hebben op de benzineprijs en daardoor op de economie.

Nadat ik geduldig de lange rij voor de kassa had doorstaan (er waren drie kassa’s maar er was er slechts één open) bedacht ik dat mijn besluit om onder de honderd euro te blijven eigenlijk een teken aan de wand was. Ik had een grens bereikt en samen met mij wellicht nog duizenden andere automobilisten. Dit zouden we ook in de verhuur branche gaan voelen.

Omdat wij van Sunny Cars vakantie auto’s verhuren is het natuurlijk zo dat onze klanten meestal naar landen gaan waar de benzine voordeliger is maar toch sloeg ik thuis aan het rekenen. Een simpele vraag, wanneer is in Nederland de auto goedkoper dan de trein? Gelukkig zijn er veel sites om dit te berekenen. Ik koos een zuinige auto van €30.000,- zonder financieringskosten en geschatte vaste lasten (verzekering & wegenbelasting) van € 3.000,-. Mijn rit tegen de trein was van Amsterdam Centraal naar het Stationsplein in Maastricht, dat is een afstand van 204 kilometer. De kilometerprijs van mijn zuinige auto was € 0,19. Ik ben niet zo flauw geweest alleen de benzinekosten met het treinkaartje te vergelijken. In de kilometerprijs zitten afschrijvingen maar voor een huurauto betaalt men immers huur. De rit naar Maastricht zou met de auto € 38,76 bedragen terwijl een enkele reis tweede klas € 39,40 moet kosten.

Een marginaal voordeel voor de auto, ware het niet dat de meeste mensen met méér dan één persoon met de auto op vakantie gaan. Met twee personen is de auto dus al de helft goedkoper. Ik ben gerustgesteld.

Blijft er nog één vraag over: Verdienen oliemaatschappijen écht zo weinig dat een bezoek aan een benzinestation zo’n armoedige ervaring moet zijn? Wat zijn uw gedachten hierover?

Hans Knottnerus

Managing Director

Hans is Managing Director van Sunny Cars Nederland, België en Frankrijk. De afgelopen 25 jaar werkte hij in diverse managementfuncties bij verschillende internationale autoverhuurorganisaties van ‘naam en faam’, onder andere in India! Dat hij een echte autohuurexpert is, kun je dus wel stellen.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Goedkoop auto huren

14 februari 2013 | 8:49 pm | Reageer op Goedkoop auto huren

Interessant om eens een concrete berekening te zien. Heb hier ook al eens aan zitten denken.

Leuk stukje!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou