Patat of friet? De opvallendste verschillen tussen Belgen en Nederlanders (ook op het gebied van autohuur)

“Komt van uw poep, houd op met klappen en trekt uw botten en uw frak aan!” Wie in (de buurt van) België is opgegroeid weet waarschijnlijk wel wat deze zin betekent. Je poep is in België je achterwerk, klappen betekent kletsen, en met botten en een frak worden laarzen en een jas bedoeld.

In het zuiden van Nederland is het taalgebruik vaak een leuke mix van Vlaamse en Nederlandse termen. Zo is een vaatdoek een schotelvod, als iemand ergens over opschept is hij een stoefer en vraag je om een zak patat, dan is de kans groot dat je een kilootje rauwe, ongeschilde aardappelen krijgt.

Verschillen

Ook de cultuurverschillen tussen Nederland en België zijn een veelbesproken onderwerp. Nederlanders zijn directer en smeren thuis hun brood voor tussen de middag. Belgen zijn beleefder, maar genieten graag van een Bourgondische lunch buiten de deur. Daarnaast zijn de verschillen duidelijk de te voelen als je met de auto de grens over rijdt – dan worden de wegen namelijk een stuk hobbeliger ;-).

Sunny Cars vroeg zich af of deze verschillen tussen Nederlanders en Belgen ook merkbaar zijn in de autoverhuur en voerde een grootschalig onderzoek uit. En ja hoor, ook uit dit onderzoek kwamen enkele opvallende verschillen tussen Belgische en Nederlandse autohuurders naar voren. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Nederlanders opmerkelijk meer schade en boetes oplopen in het buitenland dan Belgen.

Meer vrouwelijke autohuurders uit België

Een vijfde van de Belgen huurde in de afgelopen drie jaar minstens een keer een auto op reis. Bij de Nederlanders is dat zelfs een op drie. Terwijl autohuurders in Nederland vooral mannen zijn, gaat het in België gelijk op. Zo huurt maar liefst 55,5% van de Belgische vrouwen een huurauto, terwijl dat percentage bij de Nederlandse vrouwen slechts 26% bedraagt.

 

Het blijkt dat Nederlanders opmerkelijk meer schade en boetes oplopen in het buitenland dan Belgen.

Nederlanders meer blikschade

Ook in het buitenland schuilt een ongeluk in een klein hoekje. Zo had meer dan de helft van de Belgen (59,1%) en Nederlanders (58,9%) weleens lakschade aan zijn huurauto. Dat kan natuurlijk als je vergeet je ‘pinker’ (richtingaanwijzer) te gebruiken. Opvallend is vooral dat maar liefst 42% van de Nederlanders bovendien al een keer blikschade heeft gehad terwijl dat bij de Belgen maar 9,2% is. Ook bij bandenschade ligt het percentage hoger bij Nederlanders (21,09%) dan bij Belgen (13,5%).

Nederlanders rijden vaker te snel

Naast schade lopen heel wat Belgen en Nederlanders ook autoboetes op tijdens hun vakantie. Zo werd een derde van de Belgen in een ‘straffe bak’ (snelle auto) al eens beboet voor te hard rijden. Opnieuw ligt het percentage bij de Nederlandse autohuurders heel wat hoger. Meer dan de helft van de Nederlanders (51,2%) heeft namelijk weleens een snelheidsboete gekregen.

Eén ding hebben Nederlanders en Belgen gemeen: de helft van beide nationaliteiten kiest bij het huren van een auto voor een all-in verzekering, zoals we die ook aanbieden bij Sunny Cars. Zodat alles gedekt is en je nooit het gevoel hebt dat er iemand met je voeten speelt*.

Meer resultaten uit het onderzoek van Sunny Cars in België vind je hier, het trendrapport van het onderzoek in Nederland kun je hier terugvinden.

*Belgische uitdrukking voor ‘iemand voor de gek houden’.

Suzanne Al

Director of Marketing

Als Marketing Manager Nederland & België is Suzanne verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten. Naast een passie voor autohuur, is ze ook dol op vakanties. Niet gek dus, dat ze vaak bezig is met vakantieplannen maken – altijd mét huurauto natuurlijk. Want alleen dan kom je op de mooiste plekjes.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.