fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

Road trip: De Amerikaanse nachtmerrie

De heetste, droogste plek op aarde! Een nachtmerrie! Weet waar je aan begint! Vrienden die ik vertelde dat ik een road trip door de Californische Death Valley ging maken, stonden meteen paraat met waarschuwingen en wijze woorden. Ik had dan ook het zekere voor het onzekere genomen en een big-ass Amerikaanse terreinwagen gehuurd met alles erop en eraan: airco, extra brede banden en genoeg laadruimte om half Nederland van mineraalwater te voorzien. Deze blog is geschreven door Mark Mackintosh, adjunct-hoofdredacteur van Columbus Magazine.

Een eitje bakken op het asfalt

En ja hoor, op mijn eerste dag in Californië, rijdend door de leegte tussen Los Angeles en Death Valley, leken de weersvoorspellingen van mijn vrienden uit te komen. Het was zo heet dat je het spreekwoordelijke eitje op het asfalt kon bakken. Gelukkig was het in de auto, met de airco en California Dreaming van The Mamas and the Papas aan, puur genieten.

Road trip Californische Death Valley USA

Aan de voet van de Sierra Nevada, de natuurlijke barrière tussen de kust en de woestijn van de Death Valley, sloeg het weer echter om. Met elke kilometer die ik de berg opreed, leek de temperatuur met een graad te dalen. Opeens viel er regen. Regen veranderde in mist, mist veranderde in sneeuw en binnen een uur reed ik in een heuse blizzard. Bij overmaat van ramp werd het ook nog eens avond en moest ik me door het pikkedonker een weg door de dichte sneeuw en hagel banen. Volgens de wegenkaart – dit was nog in de tijd voor de alomtegenwoordige TomTom – waren reisgenoot Patrick en ik niet eens op de helft van waar we moesten zijn. Ik begon hem te knijpen. Patrick begon te piepen. Death Valley de heetste, droogste plek op aarde?! We zaten midden in een sneeuwstorm! Wat heb je aan 100 liter mineraalwater als je eigenlijk sneeuwkettingen nodig hebt?

Motel Psycho

We moesten allebei toegeven dat we zo niet verder konden. Als ons leven ons lief was, hielden we het voor gezien en pakten we morgen de draad weer op. We moesten alleen nog een plek om te overnachten vinden. Door onze beslagen voorruit met driftig op en neer gaande wissers kon ik aan mijn rechterzijde, even voorbij de kant van de weg, nog net een neonbord met de levensgrote letters ‘MOTEL’ ontwaren. Meer niet.  ‘Lekker Psycho’,
kon Patrick niet laten.

road trip USA Amerikaans Motel

We reden het terrein op en zagen aan het eind van de oprit, inderdaad net als in Psycho, een rijtje eenvoudige kamers voor ons opdoemen. Een eenzame man van Indiase afkomst wachtte ons op in het halfdonker van de receptie.

‘Yes, pleasssse?’
‘Twee kamers graag.’
‘We hebben er nog maar eentje. Met één bed. Voor een zacht prijsje.’
Mijn reisgenoot en ik keken elkaar morrend aan, berustend in ons lot.

Vijf minuten later zaten we op een doorgezakte matras in ons kamertje met uitzicht op een sneeuwstorm. Ergens daarbuiten denderden goederenwagons op een spoor en huilde een eenzame wolf in de nacht. Op het nachtkastje lag een bijbel opengeslagen. Patricks ogen glinsterden. Dit is pure Americana, zag ik hem denken. Dít is het ware roadtrip-gevoel. Je vliegt duizenden kilometers om de heetste plek op aarde te verkennen en strandt in een Psycho-motel, midden in een sneeuwstorm. Om het verhaal compleet te maken, zetten we ons cd’tje van California Dreaming op en keken in stilte naar de sneeuwvlokken die in hoog tempo uit de hemel kwamen vallen.

Road trip Death Valley

In de ochtend leerde één blik op het smoezelige raam dat de storm als sneeuw voor de zon was verdwenen. We pakten ons boeltje in de auto en reden eindelijk bergafwaarts, de Death Valley in. Een weeklang zagen we daar de meest opzienbarende dingen. Van glinsterende zoutvlakten tot massieve zandduinen, van gebarsten aarde tot gespikkelde salamanders. Maar vraag me nu wat me het meeste is bijgebleven van mijn reis en ik antwoord steevast ‘het Psycho-motel.’

Als ik nu in het buitenland met een huurauto reis, zorg ik ervoor dat ik altijd een cd’tje van California Dreaming bij me heb. Ik hoop vurig op een sneeuwstorm en verwacht in ieder geval het onverwachte.

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou