Roadtrippen op Sicilië, genoeg ‘hidden gems’!

Dankzij de strategische ligging was Sicilië door de eeuwen heen geliefd bij vele veroveraars. Zowel de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen als de Spanjaarden hebben hun sporen achtergelaten. Je vindt hier dan ook een mix van vele culturen. Met deze roadtrip kom je langs de vele highlights en hidden gems.

De meeste vakantiegangers komen aan op de luchthaven van Catania. Catania is een havenstad met een mooi, historisch centrum. Een prima eerste stop om je roadtrip op Sicilië te beginnen. Je kunt hier gerust een paar dagen spenderen of het combineren met een bezoek aan de Etna. Daarna gaat de route verder naar het zuiden. Naar Syracuse, de ruim 2.700 jaar oude stad met Griekse voorvaderen en naar de barokke stadjes Noto, Modica en Ragusa die sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Deze etappe is een mix van steden,
dorpjes, zee en bergen. Maar dat geldt eigenlijk voor heel Sicilië.

Grieken en Romeinen

Ortigia, Syracusa, Sicilië

Zodra je de auto hebt opgehaald rijd je via de SP70 naar Catania. Het heeft heerlijke restaurantjes, terrasjes en parken. Vanaf het Bellini-park heb je prachtig uitzicht op de Etna. De laatste uitbarsting was nog in 2017. Rondom de Etna liggen diverse authentieke dorpjes als Sant’ Alfio, Linguaglossa, Bronte en Viagrande van waaruit je mooi uitzicht op de vulkaan hebt. Via kustweg S114 rijd je op je gemak naar Syracuse. Syracuse werd in 734 v Chr gesticht door de Grieken en is een van de mooiste steden op Sicilië. Het historisch centrum Ortigia ligt op een schiereiland en daardoor is de zee altijd dichtbij. Je kunt hier goed winkelen, maar het is vooral fijn om door de gezellige straatjes met afwisselende bouwstijlen, restaurants en barretjes te wandelen. Resten van de Grieks-Romeinse tijd vind je in het archeologische park op het vasteland van de stad.

Barokke stadjes

Noto, Sicilië

Via de S115 kom je in Noto, Modica, Scicli en Ragusa. Barokke stadjes die allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Als de zon gaat zakken zijn de gebouwen van kalkzandsteen in Noto op z’n mooist. Lido di Noto heeft een fijn zandstrand. Maak even een detour over het schiereiland via de SP19. Weer terug op de S115 kom je in Modica dat een lange traditie van wel zeven generaties heeft op het gebied van chocola. Heb je wat meer tijd, doe dan ook Scicli (SP54) aan en geniet van het prachtige uitzicht. Weer terug in Modica ben je in ongeveer 20 minuten in Ragusa. Ten noorden van dit fotogenieke stadje ligt tussen de bergdorpjes Acate en Chiaramonte Gulfi wijndomein Cos (SP3). Ga voor een stop naar Scogliti
via de SP17. Een ingeslapen vissersstadje waar je de beste zeevruchten kunt eten bij Sakalleo.

Turkse trappen

Santa Maria del Monte, Sicilië

Vanuit Vittoria gaat de route verder via een van de barokke stadjes, Caltagirone. Bijna alle gebouwen in het kleine, historische centrum zijn gedecoreerd met de typische majolicategeltjes. De belangrijkste bezienswaardigheid is de monumentale trap Scala di Santa Maria del Monte met 142 met tegeltjes versierde treden. Ga verder naar Enna, ‘het  middelpunt’ van Sicilië en de hoogstgelegen provinciehoofdstad van het eiland. In Agrigento mag je de Valle dei Templi, een heiligdom met acht tempels uit de Griekse oudheid, niet overslaan. Bezoek ook het natuurwonder Scala dei Turchi. Via de kust kom je in Sciacca. Je komt langs prachtige stranden, ongerepte natuur en typisch Siciliaanse dorpjes. In de haven van Sciacca kun je goed vis eten.

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.