fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

Rondreis Amerika: van Big Apple naar de Amish

Rondreis Amerika in een notendop

Met deze Sunny Cars rondreis door Amerika geniet je eerst een paar dagen van de smaak van de Big Apple. Vervolgens stap je in de huurauto, zet the best of Motown op en rijd je via Niagara Falls en Canada off the beaten track naar Detroit. Maak kennis met de hidden gems van de Motor City en reis dan terug in de tijd naar de Amish in Pennsylvania. Tot slot sla je rechtsaf richting het centrum van een wereldmacht, Washington DC, of maak je de cirkel, via Philadelphia, rond in New York City.

rondreis amerika

Als voorafje: 9 tips voor je rondreis Amerika

  • Heb je weinig tijd, dan kun je heen vliegen naar NYC en terug vanuit Washington DC. In dit geval huur je een auto met een one-way drop-off fee.  De kosten hiervan variëren. Check daarom voordat je een auto gaat huren wat deze kosten zijn. Van DC naar JFK is het slechts een uur of 4 rijden. Het kan daarom de moeite waard zijn om wat extra tijd en benzine uit te trekken om een dure one-way fee te voorkomen.
  • Benzine is 3 tot 4 keer goedkoper dan in Nederland. Als een Amerikaan rondrijden in een SUV slurpt dus benzine uit de tank, maar verbazingwekkend weinig $ uit de portemonnee.
  • Laagseizoen: Van november tot en met februari kunnen de huurprijzen flink dalen. Dat geldt echter ook voor de temperatuur……
  • Deze route en accommodaties is geschikt voor gezinnen die ook van stedentrips houden, maar zeker ook voor familie of vrienden. Ondanks de recente waardestijging van de dollar kun je nog steeds vorstelijk op reis in de VS. Helemaal wanneer je de kosten kunt delen.
  • Vlieg je op JFK, ga dan voor het landen naar het toilet. De rijen bij de douane kunnen urenlang zijn en hoe verder je vooraan zit/uit het vliegtuig komt, hoe eerder je in de volgende rij bij de taxi’s staat of aan boord van de Airtrain richting de metro zit.
  • De wegen rondom New York zijn notoir druk en van vrij slechte kwaliteit. Lever je je auto in op het vliegveld om daarna naar huis te vliegen neem dan ruim de tijd zodat je niet stijf van de stress je vakantie beëindigt.
  • Om de VS in te komen heb je sinds een paar jaar een ESTA nodig. Deze koop je online voor $14 dollar op: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Kom tot rust met een navigatiesysteem

Bij de huurauto zit meestal een kaart van de (directe) omgeving van de huurlocatie inbegrepen. Maar met een navigatiesysteem zit je een stuk rustiger achter het stuur. De kosten hiervoor zijn ongeveer 5 euro per dag. Afhankelijk van de huurperiode kun je daarom ook je eigen GPS of smartphone gebruiken. Vergeet in dit geval niet een bevestigingskit mee te nemen en te checken of je GPS of smartphone het Amerikaanse wegennet kent of dat je deze nog als losse geheugenkaart moet kopen c.q. downloaden.

rondreis Amerika met de huurauto gps

Overnachten doe je zo!

Amerika is the land of plenty en dit geldt ook voor het aanbod van logeeradressen. New York City is relatief duur, maar via bijvoorbeeld AirBnB kun je, zeker wanneer je met vrienden bent en de kosten deelt, voordelig op een A-locatie zitten. Verder zijn er hotels en motels in alle soorten, maten en prijscategorieën.

Ben je voornamelijk op pad en is je kamer alleen om te slapen, dan zit je (buiten de stad) voor 50 euro goed in bijvoorbeeld een keten als Motel 6.

Kies je voor een unieke plek of locatie waar je eventueel ook zelf kunt koken of alle ruimte hebt om te BBQ-en, dan vind je op AirBnB.com of Wimdu.com prachtige huizen, appartementen en cottages.

Ben je een day-by-day reiziger, dan is Hotwire.com een prima site om voordelig te overnachten. Hotels bieden op Hotwire hun last-minute kamers aan met kortingen die oplopen tot 70%.

Tot slot: Sunny Cars sliep op/in een aantal droomplekken die we natuurlijk graag met je delen!

Route rondreis Amerika

Dag 1 t/m 4 – New York City

Accommodatie:
Williamsburg – Je eigen appartement in hip & happening Williamsburg

Dag 1
Je vervoer naar de stad vanaf JFK kun je laten afhangen van je budget, tijd van de dag en je ambitie. Een yellow cab naar Williamsburg kost je ongeveer $45 exclusief tip en buiten rush hour om een half uur max.

Rondreis Amerika meet and greet new york city

Met de Airtrain en subway ben je ruim een uur onderweg voor $7,50. Je komt dan door wat seedy buurten zoals overstapstation Broadway Junction en moet af en toe een trapje op en af met je koffer. Toch is de metro meer dan prima om op bijvoorbeeld Humboldt Street in Williamsburg te komen waar de koffie wacht om te worden opgedronken aan de houten keukentafel van je eigen appartement.

Op de dag van aankomst is het zaak om zo snel mogelijk in je ritme te komen. Beste is ook om geen alcohol te drinken, maar ja, wanneer op een minuut of tien lopen van je appartement tussen de graffiti op White en Moore Street en de oude industriële loodsen de Tiki Bar en Roberta’s zitten, dan rest slechts het breken van de regels. Tiki en Roberta zijn twee hotspots voor de snel groeiende kunstscène van dit door de tand des tijds aangevreten stukje Brooklyn.

Het eten en drinken is er erg goed en de wachtrij voor een tafeltje in de loods van Roberta (www.robertaspizza.com – 261 Moore Street) kan erg lang zijn. Wachten kun je dan doen bij de Tiki Bar waar je ook al vast een paar gerechtjes uit de keuken kunt proberen bij een flesje Brooklyn Pilsner of een bel witte wijn.

Dag 2
Op 623 Grand St. zit sinds 2007 het Willburg Cafe . Dit ‘buurthuis’ heeft een goede ontbijt, lunch en dinerkaart en ‘BYOB’: bring your own bottle. Wijn of bier bij je eten? Koop het in de supermarkt en zet het zonder extra kosten op tafel.

rondreis amerika cafe willemsburg

Na het ontbijt duik je ondergronds richting het nieuwe WTC. Na gedoe over architectuur, kunst, gedenktekens en het 9/11 Museum, is Ground Zero weer alive and kicking. De Freedom Tower  domineert NY’s  skyline en is een baken dat vanuit alle hoeken en gaten van de stad te zien is. Het 9/11 Memorial  en het in 2014 geopende 9/11 Museum ($24) bezorgen veel mensen op z’n minst koude rillingen. Het museum heeft tissue dispensers en een nooduitgang voor mensen die het allemaal te veel wordt.

Loop je vanaf het WTC omhoog, dan kom je in Greenwich. Deze wijk met cobble stones en gemetselde huizen bubbelt en bruist. Proeven van Greenwich doe je bijvoorbeeld op het terras van de Cowgirl . Hier laat je de gezichten (en honden) van de wijk aan je voorbij trekken met een mandje Nacho’s en ‘Guac’.

Next is de Meatpacking  waar de slachthuizen op de laatste benen lopen en 1 voor 1 getransformeerd worden tot boetiek, restaurant, club en cafés als The Standard Beer Garten onder de High Line…

…46 Jaar lang keken treinen neer op New Yorkers vanaf de West Line. Toen volgden 20 jaar verwaarlozing, waarna het roest NY’s harten veroverde en met pijn, moeite, geld en creativiteit in 2009 een park zonder weerga werd geopend op het verhoogde spoor tussen de Meatpacking en Chelsea. De High Line is in no-time uitgegroeid tot 1 van de stad’ s geliefdste parken en heeft een groene glimlach op het stenen gelaat van de Big Apple getekend.

rondreis amerika west line new york city

Wanneer je vlak voor the end of the Line afdaalt naar 26th St. sta je behalve met beide benen op de grond ook midden in de kunst ‘scene’. Kunst die wordt getoond, bewonderd en voor veel geld verkocht in de galerieën rond 24, 25  en 26th. Wie een gebouw inloopt en de trap omhoog neemt, kan na het openduwen van een ijzeren deur zomaar in een jawdropping expo van een gevestigde naam of nieuw talent staan.

rondreis amerika kunst in new york city

Heb je hierna nog geen genoeg van creatieve kronkels, neem dan de metro naar 53rd en 5th. Hier staat het MoMa waar je vrijdags van 16:00 tot 20:00 gratis kunt doorlopen naar alle hoogtepunten uit de moderne kunstgeschiedenis. De hoeveelheid topstukken is overweldigend, net als het aantal bezoekers.

Dag 3
‘Hi guys, welcome back!’ Zodra je voor een tweede keer aanschuift bij het Willburg Cafe, ben je een regular en gaat er nog een extra schepje Amerikaanse gastvrijheid op: ‘See ya’ll tomorrow?’ Maar voordat het morgen is, liggen er nog heel veel ‘New York minutes’ te wachten.

Minutes die starten zodra je de G-line richting Hoyt-Schemerhorn pakt. Aangekomen is het doel Pier 6. Maar voordat je daar de pont ($2) neemt naar Governors Island, meander je door de Brooklyn Heights. Waar aan de overkant glas en staal regeren, zwaait hier baksteen de scepter. Brownstones, (boetiek-)winkels, bars en restaurants wisselen elkaar af om de hoek van het Brooklyn Bridge Park.

Bij Pier 6 neem je in het weekend de ferry naar Governors Island. Het voormalige Noten Eylant is sinds kort vrij toegankelijk. Nadat het eeuwenlang dienst deed als fort, gevangenis, leger en Coast Guard basis is het eiland in zomer en herfst een nieuw een schilderachtige plek met de imposante skyline van Manhattan als canvas en Ellis Island en het Vrijheidsbeeld als lijst. Na een ochtend park neem je de pont naar Manhattan en kun je via Wallstreet of Battery Park per metro naar SoHo. Stap je uit op Prince St, dan is het een klein stukje lopen naar 2 verborgen kunstparels van Walter de Maria. Op 141 Wooster St en 393 W Broadway zijn sinds de 70’s twee van zijn werken vrij te bezichtigen. Omdat weinig mensen hiervan weten heb je een hele verdieping aarde (the Earth Room) en 1 kilometer in stukken gezaagd koper (the Broken Kilometer) vaak voor jezelf.

rondreis amerika skyline manhattan

Na de kunst loop je via Gucci, MoMa design store, Prada (ingericht door Rem Koolhaas) en andere wereldmerken naar een stukje verloren geschiedenis: Little Italy. Ooit Italië op een square mile, nu een verzameling Italiaanse restaurants. De etnische hotspot die Little Italy ooit was, is overgenomen door het aanpalende Chinatown. Hier waan je je – zonder ogen, neus of oren te sluiten – in China. Chinatown doorkruisend kom je in de Lower Eastside waar het stof van het verleden wordt weggepoetst. Het resultaat is een wijk met scherpe randjes en rotte plekken die worden omgetoverd in tentjes als Schiller’s Liquor Bar, schuin tegenover het in 1937 geopende snoepparadijs Economy Candy op 108 Rivington Street.

Heb je na een dag chillen, slenteren, winkelen en drinken nog puf in een combinatie van kunst en muziek, dan wacht op de rand van Chinatown en SoHo de 50m2 grote galerie/karaoke bar The Baby Grand (161 Lafayette Street). Wil je voor het zingen eerst nog eten in een surrealistisch maar zeer goed Chinees restaurant, dan is The Red Egg op 202 Centre Street the place to be.

Dag 4
Surprise, surprise. De dag begint met steak ’n eggs op het terras van Willburg Cafe waarna je (op zondag) door een opbloeiend Williamsburg naar de Flea Market op 50 Kent Avenue loopt. Deze vlooienmarkt is redelijk high-end met alles van oude speelgoedautootjes van $5 tot leren design tassen van $350.

rondreis amerika east side new york city

Na vlooien op de markt kun je even een drankje doen bij de als paddenstoelen opschietende nieuwe tentjes hier. Van brouwerij tot tuincentrum annex ‘treecafe’ en alles er tussen in. Wie van wandelen houdt kan via parkjes, oude fabrieken en nieuwe woon- en winkelprojecten richting S 10th St. in South Williamsburg lopen en daar de East River Ferry naar Dumbo en Brooklyn Bridge Park pakken. Onderweg heb je kans dat je in een op de sloopnominatie staand oud fabriekspand een pop-up store of tentoonstelling tegenkomt. Heb je al genoeg gelopen, dan kun je ook een pont eerder pakken om de hoek van de Brooklyn-Williamsburg Flea Market op N 5th Street.

Dumbo is momenteel samen met Williamsburg de snelst bloeiende wijk van New York. Buiten de verkeers- en toeristendrukte van Manhattan hebben kunstenaars de weg geëffend voor……toeristen, verkeer en projectontwikkelaars. De (project)ontwikkelingen staan echter nog redelijk in de kinderschoenen, je vindt hier dus nog voornamelijk de (artistieke) voorhoede van New York. Een voorhoede die je ook ’s avonds weer treft wanneer je nog even gaat eten of drinken bij Roberta’s of de Tiki Bar voordat je je helemaal onderdompelt in de Amerikaanse comedy scéne in The Knitting Factory (http://bk.knittingfactory.com).

Dag 5 – Niagara Falls

Accommodatie(s):
1. Oma’s Guest House Buffalo – slapen bij een oude rocker voor $55 dollar
2. Marriott Niagara Falls – Aan Canadese (en mooiste) kant met uitzicht op de Falls

Dag 5
Na een laatste ontbijt in Williamsburg zijn de koffers ingepakt en klaar om in de huurauto te worden geladen. Het handigst is om de auto in Manhattan op te halen. De kortste route naar de Niagara Falls is namelijk door de stad. Haal je je auto op bijvoorbeeld JFK op, dan ben je misschien 30 euro goedkoper uit aan huur, maar minimaal $7,50 p.p. en een heleboel tijd kwijt om op JFK te komen. Ophalen in de stad en, afhankelijk van je reisplannen, terugbrengen op JFK is daarom het meest efficiënt.

Nadat je aan de klanken en kracht van je V6 bent gewend begint de lange rit noordwaarts. Zo’n 400 miles, waarvan een deel door de bosrijke gebieden van the Delaware Water Gap en Big Pocono State Park, brengen je naar de oude industriestad Buffalo. Een stad waar gesloten fabrieken langzaam maar zeker plaats maken voor nieuwe tech-bedrijven of worden verbouwd tot broedplaats voor kunstenaars en start-ups.

rondreis amerika detroit mercury

Het centrum van Buffalo is een mix van oude bakstenen gebouwen en nieuw staal en glas. Vanaf de top van de City Hall kun je over de ‘City of Light’ uitkijken. Ooit de eerste Amerikaanse stad met elektriciteit is Buffalo nu vooral bekend om de wings, de professionele sportteams en de Niagara Falls. Wie na een dag rijden nog zin heeft er een stukje extra asfalt aan te plakken, kan in plaats van slapen in Buffalo ook via de Rainbow of de Peace Bridge de oversteek naar Canada maken. Voordeel is dat je dan alvast een potentieel druk (check het grensverkeer op: https://niagarafallsbridges.com) grenspunt bent gepasseerd en je je eerste blik op de Falls kunt werpen die vanaf Canada ’s avonds sprookjesachtig verlicht worden.

Aan accommodatie is zowel aan de Amerikaanse als Canadese kant geen gebrek. Voor de verandering hebben de Amerikanen zich eens een keer ingehouden wat betreft het omtoveren van de oerkracht van de watervallen tot toeristische attractie. De Canadezen zijn daarentegen volledig losgegaan en hebben puur natuur in Niagara Falls omgetoverd tot een mini-Vegas.

Dag 6 t/m 8 – Detroit

Accommodatie:
Honor & Folly – Prachtig gerenoveerde pand in Corktown waar Detroit weer opbloeit

Dag 6
Heb je bij Oma’s in Buffalo geslapen, dan kun je rekenen op een prima ontbijt en goed gesprek met eigenaar Karl. Omdat er ook vandaag een eind moet worden gereden, is er weinig tijd om -naast praten met Karl – te chillen in de hot tub of aan de zelfgebouwde bar in de achtertuin. Dus check je welke brug het rustigst is en steek je de grens over. In Niagara Falls a.k.a. Vegas at the Falls, parkeer je voor $18 bijna in de waterval. Hoe zeer de Canadezen hun best hebben gedaan dit wonder te bedelven onder klatergoud, met je rug naar het neon en je neus in de waterdamp kun je niet anders dan je te laten overdonderen door de omvang en kracht van de Niagara.

Heb je veel tijd en zin, dan kun je wandelen in het gebied rondom de Falls. Veel mensen kiezen echter voor een boottocht waarbij je, gehuld in regencape, wordt gekust door de mist van vallend water.

rondreis amerika niagara falls

Na het schouwspel van de Niagara kun je onderweg naar Detroit bijkomen. Het landschap in dit stuk Canada is slaapverwekkend saai: boerderij, fastfood, boerderij, bosje, boerderij, mall. Verlaat je de snelweg, dan tref je weggetjes met charmante dorpjes die snel weer overgaan in omgeploegde of ingezaaide akkers. Vier uur nadat je Canada in bent gereden sta je weer aan de grens met de VS.

Voor het uitzicht kies je voor de Ambassador Bridge om Amerika in te rijden. Direct na de brug draai je Michigan Avenue op en begint het avontuur Detroit genaamd. Dacht je misschien dat alle clichés over ‘the 313’ zijn gebaseerd op een eenzijdige focus van media op een paar bouwvallige straten, dan kom je na 5 minuten al tot de conclusie dat het toch echt klopt.

Detroit is een stad in verval. Een stad waarvan de oudste wijk en tevens je verblijfsplaats niet meer is dan een plukje huizen. Waar je uitzicht een straathoek is, domein van een crackverslaafde vrouw die tussen rijdende auto’s loopt in haar zoektocht naar een quarter of dime, tegen de achtergrond van het vervallen en verlaten Centraal Station. Een auto- en muziekstad met een geschiedenis die zucht en steunt. Een stad waarvan het hart echter nog klopt en nieuw bloed door de aderen begint te stromen. Een stad die zich weer opricht en de eerste stapjes naar herstel zet in jouw wijk: Corktown.

rondreis amerika detroit vervallen fabriek

Nadat je eerst je onderkomen, Honor & Folly, hebt bewonderd, steek je de straat over om een biertje te drinken in de tuin van de Biergarten. Vervolgens steek je weer over, geef je je tijdelijke buurvrouw wat geld, en schuif je aan bij de buren van Slows Bar B Q , het populaire symbool van de wederopstanding van Detroit.

Dag 7
Koffie en ontbijt wachten op je bij de buren van Astro Coffee , maar je kunt natuurlijk ook prima ontbijten in je eigen paleis met wat boodschappen van Amerika’s nummer 1 organic supermarket Whole Foods op 115 Mack Ave. Na het ontbijt stap je in de auto die je vanwege inbraakgevaar het liefst voor de deur parkeert.

Het doel van vandaag is tweeledig: een duik in het Amerikaans industrieel heden en verleden plus een sprong in de wondere wereld van de Amerikaanse sportcultuur. Check voor het laatste of bijvoorbeeld het baseball team van Detroit, de Tigers, thuis spelen. Of bezoek een wedstrijd van de Pistons (basketball), Lions (American Football) of de Red Wings (ijshockey). Maar eerst stel je de navigatie in op 20900 Oakwood Boulevard, Dearborn.

rondreis amerika honkbalwedstrijd detroit

Hier, in het hart van de Ford Motor Company , vind je het Henry Ford Museum. Dit enigszins weemoedig makende museum herbergt een aantal hoogte- c.q. dieptepunten uit de Amerikaanse geschiedenis, zoals de limo waarin Kennedy werd vermoord, de stoel waarin Lincoln werd gedood en, heel indrukwekkend, de bus waarin Rosa Parks de aanzet gaf tot het opheffen van de rassenongelijkheid in de VS. Behalve het museum kun je je een dag vermaken in het ernaast gelegen openluchtmuseum Springfield Village. Interessanter, en minder tijdrovend, is echter een bezoek aan de legendarische Ford River Rouge Ford Factory waar je door de hele fabriek kunt lopen over een brug met onder je de mannen en vrouwen die pick-ups in elkaar sleutelen.

rondreis amerika detroit ford museum

Op de terugweg van Dearborn naar Detroit kun je er voor kiezen om een paar zijstraten te nemen en met eigen ogen het verval te aanschouwen. Straat na straat vol afgebrande en vervallen huizen, zij aan zij met panden waar nog mensen wonen. Het is een onvergetelijk gezicht. Aangekomen in het opkrabbelende centrum parkeer je voor $10 je auto op een braakliggend terrein en loop je naar Comerica Park voor een avondje baseball.

Kaarten kun je online kopen of bij een van de onontkoombare ticket re-sellers op straat. Het Tiger stadion is een van Amerika’s mooiste baseball stadions. Met een draaimolen, de Chevy Fontein, maar vooral de skyline van Detroit waartegen het baseball zich afspeelt.

Een sportwedstrijd is voor Amerikanen een verkapt lopend buffet. Om je heen staan continu mensen op om eten of drinken te halen als dat al niet wordt verkocht door de stroom verkopers die langs rijen obese fans trekken. Wedstrijd, skyline en je medetoeschouwers, ze vechten om aandacht vanavond.

Dag 8
Ontelbare wereldsterren zetten de eerste pasjes op weg naar eeuwige roem op het tuinpad van een anoniem huis in een doorsnee buurt van Detroit. Onwetend dat de stampende machines van de autoindustrie stil zouden komen te vallen en de Motor City zou worden herdoopt tot Motown, begon Berry Gordy op 2648 West Grand Boulevard – nu museum – in 1959 zijn legendarische platenlabel.

Van Motown gaat het weer naar het tastbare verleden van de Motor City: the Russel Industrial Center (600 Clay Street). Net als de fascinerende industriële ruïne the Packard, is dit een oude auto (en in WOII vliegtuig) fabriek. Het verschil met de Packard is dat the Russel nu een enorme broedplaats is waar je op vrijdag, zaterdag en zondag een (kunst) Flea Market vindt.

Verder het vervallen verleden van Detroit induikend rijd je langs verbrande en verlaten huizen en fabrieken naar Heidelberg Street . Hier is kunstenaar Tyree Guyton in 1986 begonnen het verval te lijf te gaan met kunst. Ondanks de tegenwerking van stad en (de laatste tijd) brandstichting, heeft Guyton een compleet blok omgetoverd in een kunstinstallatie waar je met kippenvel door –en overheen loopt.

rondreis amerika detroit kunstenaar Tyree Guyton

De volgende rotte kies in het gebit van ‘the big D’ is het oude Michigan Theatre in downtown Detroit (238 Bagley Ave). Dit barokke theater functioneert nu als parkeerplek. Loop binnen en vraag aan de man/vrouw achter de counter of je even mag kijken naar de parkeerplaats op de derde verdieping en je kunt zonder probleem de lift in of trap op om dit surrealistische beeld in je camera de vangen. Lunchen kan vervolgens bij Andrews on the Corner (201 Joseph Campau Street), een bijna honderd jaar oud familie instituut dat de hele geschiedenis van Detroit aan zich voorbij heeft zien trekken.

Vlakbij Andrews kun je je auto parkeren aan het water, een fiets huren en over het nieuwe riverfront met de wind in het haar naar Belle Isle fietsen waar de oude – en natuurlijk verlaten – Zoo van Detroit haar schaduw werpt over zonovergoten zeeën van groene ruimte met uitzicht op Canada.

Terug in Corktown kun je – onder het genot van één van de meer dan 100 cocktailkeuzes – de dag en je verblijf in de Motor City de revue laten passeren, in het naast de deur gelegen Sugar House.

Dag 9 t/m 11 – Atglen Pennsylvania

Accommodatie:
Olde Creek Cottage – Een granieten cottage in prachtige tuin aan een kabbelend riviertje

Dag 9
Zo’n 550 miles, ruim 8 uur rijden en veel tollbooths scheiden de stenen jungle van Detroit, Michigan en het groene paradijs Atglen, Pennsylvania. Tussen Toledo, Cleveland, Pittsburgh, Harrisburg en Paradise verandert het landschap traag van industrie naar akkerbouw. Maar de echte wereld van verschil is die van het doorsnee, moderne Amerika en de traditionele samenleving van de Amish en de Mennonieten die je tegen het lijf c.q. de koets loopt in dit deel van Pennsylvania.

rondreis amerika-pennssylvania

Gewapend met paarden gaan deze gesloten godsdienstige groepen de moderne tijd te lijf. Paard en wagen versus pick-up truck, ploeg naast tractor, jurk, hoofdkapje, strooien hoed en bretels naast Nike, jeans en T-shirt. Welkom in de wondere wereld van Lancester County.

Atglen is een klein dorp met kerk, beek, spoorlijn, wat huizen en het enorme landgoed waarop de Olde Creek Cottage staat. Omringd door Amish boerderijen waar het land nog met spierkracht wordt bewerkt staat het leven hier bijna stil. Bijna, want de doorgaande weg overstemt soms het kabbelende beekje dat aan de voet van je granieten droomcottage stroomt.

Dag 10
In de omgeving van Atglen is Pennsylvania op haar mooist. Eeuwenoude dorpen en stadjes zoals Strasburg wisselen stuivertje met glooiend platteland dat wordt bewerkt door Amish en Mennoniet boeren die hun akkers met hand- en spandiensten bewerken terwijl hun buren hun John Deer machines op de klei loslaten.

rondreis amerika pennsylvania boer en huifkar

Naast het mooie Strasburg met haar Amish winkeltjes, kun je je ook prima vermaken in het dorp met de zeer bijzondere naam: Intercourse. Lancester County staat bekend om antiek en Amish handwerk en beide zijn ruim voorradig in Intercourse en het Disneyachtige Kitchen Kettle Village.

Wil je zonder andere toeristen de levenswijze van de Amish en Mennonieten bewonderen, dan kun je het beste de weggetjes verkennen die ten zuiden van Gap en Stratsburg liggen. Hier meander je over heuvels en akkers, rijd je over/door oude covered bridges en kun je aardbeien, kaas en melk kopen bij mensen die eruit zien als je verre, verre voorouders.

Na deze reis door de tijd is het prettig terugkeren bij the Olde Creek Cottage waar je de BBQ aansteekt en wat Nathan’s hotdogs of steak van de Weis supermarkt in Gap op de grill gooit.

Natuurlijk mag ook een drankje niet ontbreken, zeker niet wanneer je er veel moeite voor hebt moeten doen. Wijn koop je in Pennsylvania in de winestore. Bier koop je als het meer dan 24 blikjes of flesjes zijn (a case) bij de beerstore. Kun je niet meer op dan een sixpack, dan moet je naar een café. In ieder café vind je naast de bar een rij koelkasten met sixpacks blikjes en flesjes bier.

Dag 11
De laatste dag voor de grote trek naar de stad is er één die je waarschijnlijk het liefst wilt vieren rond je vakantiehuis. Even een tripje naar de Weis of misschien nog één blik werpen op je godvrezende buren om daarna naar de BBQ te lopen, je vlees en maiskolven te grillen of lekker in de lounge stoelen aan de beek een boek te lezen. Het is vakantie tenslotte.

Dag 12 t/m 13 – New York City

Accommodatie(s):
1. Sugar Hill Harlem Inn – off the beaten track in een ruime kamer in een brownstone
2. Holiday Inn Lower East Side – Op loopafstand van SoHo, Chinatown en Williamsburg

Dag 12
Afhankelijk van de tijd die je hebt, kun je besluiten om een extra nacht in Atglen te blijven en van hieruit Washington DC te bezoeken. De hoofdstad ligt op slechts twee uur rijden van de Olde Creek Cottage. Een andere optie is om een paar dagen Washington DC aan je reis te plakken en vanaf DC terug te vliegen naar Amsterdam (let op de one-way drop-off fee). Vanaf DC rechtstreeks naar JFK rijden kan natuurlijk ook. Dit kost je afhankelijk van het verkeer (zie tips), in het meest gunstige geval viereneenhalf uur.

Sunny Cars had helaas maar twee weekjes vakantie dit jaar en koos ervoor om de rust van Atglen in te ruilen voor nog een paar dagen New York City frenzy. Aan te raden is om, als je terug naar NYC gaat, via Philadelphia te rijden. Dit is de geboorteplaats van de Verenigde Staten en je kunt ‘de wieg’ nog zien staan in het Independence National Historical Park waar op 4 juli 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring werd opgesteld. Een andere historische highlight is de Liberty Bell.
Van Philly naar Harlem (New York) is het vervolgens nog drie uur rijden. Na het afscheid nemen van je auto, kun je je intrek nemen in de Sugar Hill Harlem Inn. Dit is een geweldige plek van waaruit je het opbloeiende Harlem, en de rest van de stad, kunt ontdekken. Gelegen in de historische wijk Sugar Hill slaap je in een Victoriaans herenhuis uit begin 20ste eeuw met voor Big Apple-begrippen zeer ruime kamers.

rondreis amerika memorial new york city

Dag 13
Na een legendarisch home-made breakfast inclusief verbale ingrediënten van eigenaar Jeremy, haal je een kop koffie bij een deli en lijkt het, wandelend door Central Park, net de jaren 80. Zittend op een bankje, kijkend naar een baseball wedstrijd, hoor je mensen juichen. Juichen bij het legendarische optreden van Simon & Garfunkel: ‘New York, lookin’ down on Central Park, where they say you should not wander after dark’. Wandelen after dark is 30 jaar later geen probleem. Het park beleeft een renaissance nadat het was weggezakt in NY’s gewelddadige moeras van de 70’s en 80’s.

Slenterend door Central Park loop je van Harlem naar Midtown of visa versa. Wijk je iets van je pad af en ga je bij W. 73rd St. een blokje om, dan kom je bij de Dakota Building waar John Lennon woonde en stierf. Tegenover het gebouw ligt Strawberry Fields, een bedevaartsoord voor Lennon fans waar altijd een kaars brandt, bloem ligt of lied klinkt.

Naast joggers, wandelaars, fietsers en kindermeisjes biedt het park schaduw en plekken als de Central Park Zoo en de naastgelegen kinderboerderij Tisch. Goed bewaarde geheimen, net als The Swedish Cottage, een Zweeds houten schoolgebouw uit 1877 dat wordt gebruikt als poppentheater en de vuurvliegjes die op zomeravonden het park verlichten. Ter hoogte van de Jacky Kennedy Onassis Reservoir liggen aan 5th Avenue het National Design Museum en het Guggenheim, het architectonisch meesterwerk van de legendarische Frank Lloyd Wright.

rondreis amerika guggenheim new york city

Een andere legende, Steve Jobs, schiep ook een meesterwerk op 5th. De 11 meter hoge glazen kubus entree van de Apple Flagship store is een hoge hoed waaruit 24/7 365 dagen per jaar gadgets worden getoverd. Wandel je 5th verder af dan kun je de dag vullen met shoppen of kijken bij de flagship stores van H&M, Abercrombie & Fitch, Tiffany & Co en Saks.

Hiervoor of –na kan het tijd zijn wat vet te scoren bij een New Yorks ontbijt & lunch instituut: Primeburger (5 E. 51st. Street) waar je in je skai booth of op je barstool een ouderwets cholesterol en calorie bombardement op je krijgt afgevuurd. Koffie uit de glazen pot, eieren en spek van de bakplaat, jus uit een plastic gallon pak en onderkoeld vriendelijk chagrijn van oudere mannen: ‘How you doink?!’ Met een burger en eieren als bodem kun je het dak van the Big Apple op: the Top of the Rock op Rockefeller Plaza, een Art Deco schatkist gevuld met architectonische en kunst juwelen. Bekend vanwege de ijsbaan (oktober – april), de moeder aller kerstbomen (vanaf eind november/begin december) en het uitzicht. Op het 289 meter hoge observatiedek kun je de stad omhelzen, inclusief het Empire State.

Na de Rock kun je op de B,D of F line stappen op 47-50 St. Rockefeller Ctr. Station en op de Broadway-Lafayette St. halte uitstappen. Je bent nu vlakbij the New Museum op 235 Bowery. Vergelijkbaar met het ontwerp van een ei, is de ‘schil’ van the New Museum bijna net zo briljant (en smakelijk) als tentoonstellingen die je binnen vindt. De architecten Sejima en Nishizawa hebben zitten stapelen met ijsblokjes tot ze een gebouw van 8 verdiepingen hadden. Binnen zijn de ijsblokjes net zo helder als van buiten. Het museum richt zich op de voorhoede van de hedendaagse kunst en is op donderdagavond tussen 1900 en 2100 gratis toegankelijk.

ondreis amerika new museum new york city

Na de kunst kan het tijd zijn voor wat eten of drinken. Je bent vlakbij Chinatown en SoHo, dus je kent vast nog een paar favoriete plekjes van de eerste dagen van je reis. Wie van wat nieuws en van thee houdt, kan terecht op het miniterras (4 tafeltjes, 8 stoelen) of binnen (2 tafeltjes, 4 stoelen, 100 soorten thee) bij Teany op 90 Rivington Street. Het terras is een prima spot voor thee, vegetarische sandwich, smoothies en de edele kunst van het mensen kijken…

Tot slot
In principe kun je Big Apple to Amish het hele jaar door doen. Het hangt voornamelijk af van je voorkeur c.q. afkeur voor extremen. ’s Zomers kan het namelijk broeierig heet zijn, terwijl ’s winters je oren er bijna af vriezen en je kruinhoog in de sneeuw kunt staan. De meest aangename reisperiodes zijn daarom van maart tot en met mei en van half september tot half november.

Check voordat je gaat altijd even de feestdagen om, met name in Pennsylvania en bij de Niagara Falls, Amerikaans massatoerisme te voorkomen c.q. je overnachting zeker te stellen.

Tot slot kun je – als je niet zo van off the beaten track bent – Detroit ook inruilen voor Chicago dat 4 uur verder naar het Westen rijden ligt.

Deze route is geschreven door Robert de Koning/www.journeylism.nl voor Sunny Cars.
Wil je dit artikel downloaden als PDF? Klik dan hier

 


 

Handige links voor je rondreis:
Sugar Hill Harlem Inn (NYC):    www.sugarhillharleminn.com
Williamsburg appartement:        www.airbnb.com/rooms/158955
Honor & Folly (Detroit):        www.honorandfolly.com
Olde Creek Cottage (PA):         www.oldecreekcottage.com
Oma’s Guest House Buffalo:        www.omasguesthaus.com
Goedkope last minute hotels:     www.hotwire.com/
Privé huizen, kamers, B&B’s:     www.airbnb.com of www.wimdu.com of www.vrbo.com
NYC tips & tricks:            www.timeout.com/newyork
NYC openbaar vervoer:        www.mta.info/nyct
Detroit toerisme:            www.visitdetroit.co
Washington DC openbaar vervoer:    www.wmata.com

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou