In de Alentejo heerst rust, heel veel rust

Alentejo is de grootste regio van Portugal, maar is heel dunbevolkt. Dit geldt niet alleen voor het binnenland, ook in de kuststreek is het rustig. Het toerisme is er echt nog in opkomst. De kust heeft kilometerslange steile kliffen, verlaten stranden, baaien en verborgen strandjes. Het enige wat je hoort is het ruisen van de zee, de wind en de vogels. Af en toe zie je een visser op de rotsen, voor de rest heerst er rust… heel veel rust.

De beste manier om de Alentejo te verkennen is per auto. Zo kun je makkelijk de kleine dorpjes in het binnenland bereiken en op ontdekkingstocht gaan naar de spectaculairste kliffen aan de kust. Die vind je onder meer aan de Rota Vicentina, een netwerk van paden langs de ruige westkust van Zuid-Portugal. Deze 310 kilometer lange route werd vroeger gebruikt door pelgrims en geitenhoeders en loopt van Santiago do Cacem (Alentejo) tot aan de bekende vuurtoren Cabo de São Vicente (Algarve). Je kunt hem wandelend afleggen, maar er zijn ook veel plekjes waar je met de auto kunt stoppen. Mooi, want je ziet de golven hier tegen de kust beuken. Met een beetje geluk zie je ooievaars die hun nest op een klif hebben gebouwd.

…En er is nog meer te beleven!

Evora 

Evora in Portugal

Evora is een charmante stad middenin de Alentejo en mag eigenlijk niet ontbreken op je roadtrip door deze regio. Het historisch centrum is in 1986 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de vele, eeuwenoude bezienswaardigheden, zoals het Romeinse aquaduct, de Romeinse tempel met Korintische zuilen, de kathedraal en het klooster van Loios. Ten zuidwesten van de stad liggen de grootste hunebedden van het Iberisch schiereiland bij Anta Grande do Zambujeiro.

Eivormige monolieten

Cromeleque dos Almendres, Portugal

Heel bijzonder is Cromeleque dos Almendres. Hier vormen 95 eivormige monolieten uit de periode tussen 6000 en 2000 voor Christus een dubbele steencirkel die bestaat uit een ronde en ovale cirkel. De grote fallische menhirs staan tussen olijfbomen en kurkeiken en doen denken aan vruchtbaarheidsriten, maar er zijn ook aanwijzingen dat het hier gaat om een primitief observatorium. Een aantal van de stenen wijzen namelijk in de richting van de zon tijdens de equinox: de twee dagen in het jaar waarop de dag en de nacht precies even lang zijn (rond 21 maart en 21 september). De steencirkel ligt zo’n 4 kilometer voorbij het dorpje Nossa Senhora de Guadalupe, ongeveer een half uur rijden vanuit Evora.

Zilte zeevrucht

Vila Nova de Milfontes Portugal

Een typische lokale delicatesse is perceves. De Alentejo staat er bekend om de beste van het land te hebben. Ze zien eruit als harde vingers of een pootje met meerdere nagels, maar laat het vreemde en beetje onaantrekkelijke uiterlijk van de zeevrucht je niet tegenhouden. Het smaakt als oesters, je proeft de zee. Heerlijke visgerechten eet je bij Porto das Barcas, in de haven aan de Estrada do Canal. Het ligt tussen Vila Nova de Milfontes en Odeceixe, aan de kust dus.

Reisreporter Aticketto

Reisjournalisten of -bloggers

Aticketto is een actieve Columbus Reisreporter en deelt op Columbus Reisreporter handige tips en mooie foto’s van zijn reizen. Voor Sunny Cars gaf hij deze tips over Portugal!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.