Star Wars, alchohol en je huurauto: alles over minimumleeftijd

De nieuwe Star Wars-film? Geschikt voor 12 jaar en ouder. Alcohol kopen in de supermarkt? Dan moet je minstens 18 zijn. Een auto huren? Dat mag iedereen met een rijbewijs. Toch?

Nee, helaas

Ook bij autohuur geldt een minimumleeftijd: 23 jaar. Op de reserveringsafdeling krijgen we heel veel vragen over deze eis. Veel mensen hopen dat er toch een uitzondering gemaakt kan worden:

“Ik ben jarig tijdens de huur”

“Hoi, ik ga mijn verjaardag in Málaga vieren en ik zie dat er een toeslag geldt voor bestuurders jonger dan 23 jaar. Ik word tijdens de huur 23. Hoef ik deze toeslag dan niet te betalen?”

Niet gek gedacht, maar de datum waarop de auto wordt opgehaald is leidend. Deze 22-jarige klant betaalt de toeslag dus voor de hele huurperiode. In dit geval komt dat neer op 10 dagen, maal € 9,20 exclusief de lokale belastingen. We werken wel samen met een verhuurder die geen toeslag rekent, maar de auto die daar wordt aangeboden is € 150,- duurder. De klant besluit daarom dat hij de eerste paar dagen van zijn reis lekker door de kleine straatjes van Málaga gaat slenteren. De huurauto haalt hij pas op zijn verjaardag op, zodat hij geen toeslag hoeft te betalen. Hij heeft dan nog genoeg tijd om de omgeving te verkennen, mét huurauto.

“Ik heb al twee jaar mijn rijbewijs”

Een andere klant is 21 jaar oud. Hij gaat verschillende kastelen bezoeken In Groot-Brittanië. En in Groot-Brittanië zijn de regels strenger. De minimumleeftijd om een huurauto te besturen is 23 jaar, en zelfs tegen een toeslag mag een jongere bestuurder hier niet rijden.

`Ik rijd echt heel voorzichtig hoor, ik heb nog nooit schade gereden en ik heb al twee jaar mijn rijbewijs,’ probeerde de klant ons nog te vermurwen. Maar helaas, wij mogen hierin geen uitzonderingen maken.

We bedenken deze regels immers niet zelf

De minimumleeftijd-eis wordt opgesteld door de maatschappij waar onze lokale partner zijn verzekering heeft afgesloten. Houdt hij zich er niet aan, dan zal de verzekering bij schade niet uitkeren. Daar heeft niemand iets aan!

Gelukkig blijkt er in veel gevallen een medereiziger te zijn die wel ouder is dan 23 én in het bezit van een rijbewijs. Op die manier kan zo’n reis dan gewoon doorgaan. En zeg nou zelf, zó erg is het niet om de hele reis op de passagiersstoel te zitten en van het uitzicht te genieten, zonder op de weg te hoeven letten.

Check altijd even de huurvoorwaarden

Informatie over eisen aan de leeftijd, vind je altijd in de huurvoorwaarden. Je kunt ze vooraf heel gemakkelijk inzien en vergelijken op onze website. En mocht je er niet uitkomen, bel ons dan gerust!

Susanne Pols-van Gelder

Head of reservations

Als Manager Reserveringsafdeling Nederland & België weet Susanne als geen ander hoe we onze klanten optimaal van dienst kunnen zijn. Ze traint en coacht collega’s, zodat ook zij alles weten over autoverhuur en de service die wij verlenen. In haar vrije tijd is ze gek op reizen – hoe kan het ook anders!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.