Met je huurauto op pad? Pas op voor een boete!

Wij zijn dól op huurauto’s. Waarom? Omdat het je vakantie stukken leuker maakt. Je ziet immers veel meer van je bestemming. En het maakt niet alleen je vakantie leuker, maar ook je vakantieverhalen bij thuiskomst! Maar na de vakantie ineens een boete op de deurmat vinden? Dat is toch een behoorlijke domper. Voordat je op pad gaat met de huurauto is het wel handig om op de hoogte te zijn van de verkeersregels op je vakantiebestemming. Die zijn namelijk soms best apart…

Italië: zona traffico limitato

Ga je naar Italië? Onthoud deze woorden dan goed: zona traffico limitato. Letterlijk vertaald: ‘beperkt verkeersgebied’. Veel mensen gaan hiermee de mist in en nog erger is dat de kosten écht kunnen oplopen. Als je een bord ziet waar deze woorden op staan, mag je hier alleen tijdens bepaalde uren rijden. Denk je even een shortcut te hebben gevonden? Denk dan twee keer na en draai om. Je mag hier namelijk alleen tijdens bepaalde uren rijden, dit staat dan ook duidelijk aangegeven op het bord. Elke keer dat je langs dit bord rijdt, krijg je weer een boete. Ben je de weg kwijt, rijd je rondjes en kom je meerdere keren langs dit bord? Oeps, dan wordt dit keer op keer geregistreerd. Krijg je dan echt voor elke keer een boete? Ja. Dus rijd je zes rondjes omdat je navigatiesysteem een dolle bui heeft? Dan wordt het een heel duur ritje. Meer weten over deze regel? Lees het hier.

zona traffico limitato

Wist je dat je in Spanje niet in je strandoutfit achter het stuur mag zitten? Het kan je een flinke boete opleveren. Kleed je na je stranddag dus even om!

Spanje: parkeerverbod voor één kant

‘Hé, wat een geluk. Daar spot ik een goede parkeerplek!’. Weet je het zeker? In Spanje gewoon even ergens je auto parkeren is niet aan de orde. De auto’s mogen op sommige plekken in principe alleen aan de rechterkant van de weg worden geparkeerd. In straten met eenrichtingsverkeer geldt vaak een parkeersverbod voor één kant en kan het zijn dat je er juist alleen links mag parkeren. Het is zelfs zo dat er om de 15 dagen van kant gewisseld kan worden. Hoe weet je dan wanneer je aan de linker- of rechterkant mag parkeren? Dit is te lezen op de blauw met rode borden die langs de weg staan. Deze borden zijn genummerd met 1 tot en met 15 voor het eerste deel van de maand en 16 tot en met 31 voor het tweede deel van de maand. Vergis je op de 16e van de maand dus niet, dat zou zonde zijn! Een heel handige tip: kijk hoe andere auto’s geparkeerd staan.

Parkeren Spanje

Frankrijk: blijf van die mobiel af

‘Logisch, toch?’, horen we je denken. Ja, vinden wij ook. Bellend achter het stuur zitten of tijdens het rijden even snel een berichtje checken is uit den boze. Maar in Frankrijk moet je écht van je telefoon afblijven. Maar dan dus ook écht. Dus ook als je voor het stoplicht of in de file staat. Je mag ‘m niet eens vasthouden achter het stuur en hij mag zich zelfs niet binnen het gezichtsveld van de bestuurder bevinden. Oftewel: leg je telefoon in het dashboardkastje of laat ‘m in je tas zitten. Bellen mag in de auto alleen handsfree via een carkit zónder hoofdtelefoon of oordopjes. En zelfs dan kun je nog een boete krijgen als de politie het idee heeft dat je evengoed nog wordt afgeleid. Oppassen dus.

Reservebril mee? Jazeker. Stel dat je lenzen pijn gaan doen of je je bril plots kwijt zijn stellen ze het in Portugal, Italië en Spanje zéér op prijs als je je reservebril bij je hebt. Volgens de lokale wetten kunnen er zo gevaarlijke situaties worden vermeden.

Canada: rijstroken voor bepaalde groepen

In Canada is het wel even opletten geblazen. De verkeerslichten staan er namelijk aan de overkant van de kruising. Even snel door rood rijden? Niet doen! De verkeerslichten aan de overkant springen namelijk meteen op groen, zodra jouw licht op rood springt. Maar als je naar rechts moet, dan mag het wel. Ja, ook als de verkeerslichten op rood staan. Best verwarrend! Daarnaast zijn in Canada bepaalde rijstroken gereserveerd voor specifieke groepen voertuigen (bijvoorbeeld bussen of fietsen). Je herkent deze rijstroken aan een witte ruit die op de borden en op de weg zelf staan.

Heb jij nog tips voor verkeersregels in het buitenland? We lezen ze graag!

Sanne van Reek

Content en Social Media marketeer

Sanne werkt bij Sunny Cars als Content en Social Media Marketeer. Ze is gek op reizen en verkent het allerliefst de onbekende plekken. Dat je daar af en toe voor moet verdwalen, maakt haar niet uit.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.