fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

Wedding Day in Juchitan

Na het boek en het TV programma Birth Day, reist Lieve Blancquaert opnieuw de wereld rond voor de documentairereeks Wedding Day. Deze keer om het huwelijk, het tweede grote moment in ons leven, in beeld te brengen. Via het huwelijk hoopt Lieve dieper te kunnen graven in het grotere thema van de liefde.

Op weg naar Juchitan

Ik vlieg naar Juchitan De Zaragoza, een stad met zo’n 100.000 inwoners in het uiterste Zuiden van Mexico. Ik heb gehoord dat de vrouwen het hier voor het zeggen hebben en ik wil weten welke impact dat heeft op het huwelijk. Ik rij met de auto vanaf Mexico City naar Juchitan. Het autoverhuurbedrijf had geen gewone personenwagen meer beschikbaar, dus ik kreeg een mega upgrade naar een witte Jeep. Thanks Sunny Cars!

Lieve Blancquaert Mexico huurauto

 Voel de vibe

Van zodra je aankomt, voel je de vibe van een Latijns-Amerikaanse stad. Kleuren en geuren komen op je af. Volslanke vrouwen met prachtige Frida Kahlo jurken flaneren door de straten van de stad. En overal wordt er gefeest. Zeker rond deze tijd van het jaar, de eindejaarsperiode.

Lieve Blancquaert Mexico Frida Kahlo

Lieve Blancquaert Mexico jurk

Het duurt niet lang of ik geraak in de ban van Juchitan. Ik volg het huwelijk van Rocio en José die –samen met twee andere koppels- trouwen in de prachtige centrale kerk. Ik woon een quince anos bij, een verjaardagsfeest van een vijftienjarig meisje dat voor één dag wordt opgemaakt zoals een echte bruid. Ik val binnen op een verlovingsritueel waarbij de bruid zich gewillig heeft laten ontmaagden door haar schoonmoeder. En ik onmoet verschillende muxe’s, mannen die als vrouw door het leven gaan.

 Kleurrijke hart van de stad

Veel afspraken doe ik te voet. Op wandelafstand kun je het stadcentrum verkennen, met de markt als kleurrijke hart van de stad. Maar van zodra je iets van de omgeving wil opsnuiven, pak je beter de wagen. Net zoals in de stad is ook op het platteland de oude Zapoteekse cultuur nog overal voelbaar.

Lieve Blancquaert Mexico wedding day

Juchitan is niet zo gekend bij het grote publiek. Vooral Mexicaanse toeristen reizen er naartoe om te feesten. Toch is het echt de moeite waard. Het is een prachtig, authentiek, stukje Mexico. Het is erg fascinerend om te zien hoe vrouwen hier op een voetstuk worden geplaatst en gelijkwaardig worden behandeld als mannen. Niet zo evident in een macho land als Mexico…

Lieve Blancquaert Mexico klederdracht

Wil je meer te weten komen over Lieve Blanquaert en haar televisieprogramma Wedding Day?

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou