fbpx

Een all-in auto huren bij Sunny Cars? Naar sunnycars.be

WK-wielrennen voorproeven in Spanje

Freelance journalist Gunter Hauspie reisde in augustus 2014 naar het Spaanse Ponferrada om er het WK-parcours wielrennen te gaan voorproeven.

Of ik nog een fietsreportage kan maken in Ponferrada? De vraag van het wielermagazine Cycling.be komt niet helemaal onverwacht. De provinciestad in het noordwesten van Spanje vormt eind september het decor voor het Wereldkampioenschap Wielrennen. Als wielerblad moét je die maand een aantal pagina’s over de belangrijkste ééndagskoers van het jaar brengen. En dus kan ik beginnen surfen voor vliegtuigtickets, een hotel en een huurauto.el morredero spanje wielrennen

Vuistregel: geen gedoe

Een tijdrovend werkje is dat. Eentje dat je ook niet echt meerekent in de uren die je voorbehoudt aan je dagelijkse schrijfwerk. Het gebeurt dus vooral ’s nachts. Maar elke reis leer ik bij. Daarbij heb ik één vuistregel die boven alle andere gaat: geen gedoe! Ik kies bijvoorbeeld geen verder afgelegen luchthaven meer om toch maar vijftig euro te besparen op een vliegtuigticket. Of ik huur geen goedkopere maar te kleine wagen. Met de knieën tegen het stuur zitten omdat er een koffer in je nek hangt, rijdt immers niet zo prettig.

Geen gedoe dus en dat verwacht ik ook van de partners onderweg. Omdat ik in Ponferrada zou moeten fietsen, wil ik eerst ter plekke een degelijke koersfiets huren. Onmogelijk blijkt. Als er geen zee in de buurt ligt, kun je nergens in Spanje een fiets huren. Met veel tegenzin demonteer ik zelf mijn koersfiets en steek hem in een fietstas. Met veel tegenzin, want vliegtuigmaatschappijen vervoeren fietsen met evenveel tegenzin. Brussels Airlines rekent bijvoorbeeld 50 euro per enkele vlucht. Om het vooral af te raden, vermoed ik. Ik ben dus oprecht verbaasd wanneer de vriendelijke dame bij de check-in mijn fiets toch gratis mee de bagageruimte in laat. De tas overschrijdt dan wel de toegelaten afmetingen, maar ik blijf onder de gewichtslimiet (eindelijk betaalt dat dure maar lichte carbonkader zich terug!). En omdat ik voor de rest enkel handbagage meeneem, vindt zij het een beetje onkies om mij 100 euro extra te laten ophoesten. Ook de bijhorende glimlach is gratis.

Upgrade

In Madrid is het even zoeken naar de autoverhuurder die ik via Sunny Cars boekte. Ik zeul me met de fietstas in het zweet van Terminal 1 naar Terminal 4. Waarom werkt de airco hier net vandaag niet? Juan –de bediende van de autoverhuring staat erop dat ik hem met zijn voornaam aanspreek en hem de hand schudt—wacht mij al op met de sleutel en een excuus: of ik het erg vind dat ik een auto uit een hogere categorie krijg? Voor dezelfde prijs uiteraard. Gespeeld antwoord ik hem dat het voor een keer goed is. En of het goed was. Een Hyundai ix35 is toch een pak comfortabeler wanneer je een fiets in de koffer moet gooien dan pakweg een Opel Astra. Alleen jammer van dat witte koetswerk:  elk schrammetje valt zo meteen op. Gelukkig sluit Sunny Cars altijd zelf een verzekering af die alle schade dekt, ook het eigen risico. Geen gepalaver dus bij het ophalen van de wagen over wat inbegrepen is en niet, of het in extremis  afsluiten van een extra dure verzekering. Adios tijdverlies.

Spanje Hyundai ix35 met fiets

 

En dan vertrek ik voor een avondlijke rit van vierhonderd kilometer naar Ponferrada in Spanje. Eén autosnelweg, altijd rechtdoor, door de eindeloze en vooral lege Spaanse hoogvlakte. Dankzij de USB-toegang sluit ik mijn iPod aan op de autoradio en hoef ik niet voortdurend tussen Spaanse zenders te scrollen naar die ene leuke muziekzender die er niet blijkt te zijn. It’s a Wide Open Road, zingen The Triffids. Een nummer dat me aan woestijnen doet denken. Of sinds vanavond aan eenzame Spaanse hoogvlaktes. Mijn koers ligt pal op het westen. Voor me uit zie ik langzaam de vuurrode bol van de zon achter de horizon verdwijnen. Binnen een uur ben ik in Ponferrada. Het zal dan tegen middernacht zijn. Morgen fiets ik er mijn WK.

spanje wielrennen huurauto

Cycling.be is het grootste wielermagazine van België. Het maandblad volgt de koersactualiteit op de voet en wijdt ook veel aandacht aan de wielertoerist en -recreant. Meer info via www.cycling.be.

Gunter Hauspie heeft achttien jaar ervaring als freelance reisjournalist. Als gepassioneerd fietser werkt hij voor verschillende fiets- en reismagazines en maakt hij reportages in binnen- en buitenland over bijzondere fietsbestemmingen.  

Ook een auto huren in Spanje? Bekijk ons aanbod op de website.

Gastblogger

Reisjournalisten of -bloggers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Misschien ook interessant voor jou