Hoe voorkom ik een boete met een huurauto in Italië?
Rondrijden in een land waar je niet bekend bent is altijd even wennen. Italië is er zo één. Terwijl jij vaart mindert om dat mooie vergezicht even op je netvlies te kunnen laten inwerken, hebben de locals daar geen boodschap aan. Italianen hebben een bepaalde rijstijl waar je de eerste dagen soms even aan moet wennen, noem het een uitdaging. En dan hebben we het nog niet eens over alle handgebaren waar ze de ene keer bozer dan de andere keer, mee rondzwaaien. En dan is er ook nog die beruchte zona traffico limitato. Nog nooit van gehoord? Lees dan maar even mee…
De beruchte ‘ZTL’
Tijdens je vakantie staat met stip op nummer één natuurlijk: genieten van de Italiaanse cultuur. En waar kan dat nu beter dan in een van de mooie steden? Je wil dan het liefst zo dicht mogelijk bij het centrum parkeren, zodat er geen tijd verloren gaat. Maar wat je van tevoren niet weet is dat veel historische centra beschermd worden en er borden staan met de tekst ‘zona traffico limitato‘. Dit zijn zones waar je op bepaalde dagen en/of tijdstippen níet mag rijden, tenzij je een vergunning hebt. En die heb je als toerist niet.
Rijd je wel in zo’n zone? Dan wordt het kenteken van je huurauto geregistreerd en kun je rekenen op een fikse boete van de Italiaanse overheid. En helaas betaal je naast die boete ook nog administratiekosten aan de wagenparkaanbieder en die zijn ook niet mis. Let op: het is niet Sunny Cars die deze administratiekosten rekent maar de wagenparkaanbieder bij wie je de huurauto hebt opgehaald.
Voorkomen is beter dan genezen
Een tip? Wees alert op het moment dat je een centrum van een Italiaanse stad binnenrijdt. De borden hangen iets hoger dan een gemiddeld verkeersbord, houd dit goed in de gaten. Bovenaan het bord staat altijd: zona traffico limitato, daaronder staan de tijden en uitzonderingen aangegeven. Deze kunnen per stad verschillen. Hier een klein overzicht van Italiaanse steden met een autovrije zone.
Indien het geboekte hotel in een autovrije zone valt, dan mag je het gebied wel in rijden. Let er wel op dat het hotel je kenteken registreert om deze door te geven aan de lokale politie. Dit is mogelijk als je incheckt in het hotel.
Toch een boete ontvangen?
Dat is behoorlijk vervelend. De boete kan worden verstuurd door verschillende instanties, zoals de gemeentepolitie, rijkspolitie of verkeerspolitie. Voordat je de boete ontvangt, krijg je vaak eerst een verzoek tot betaling. In deze brief staat om welke overtreding en welk bedrag het gaat. Ga je niet in op dit verzoek tot betaling, dan zal de officiële bekeuring nog volgen. Volgens de Italiaanse overheid moet de bekeuring 360 dagen nadat deze is vastgesteld worden verstuurd. Bij huurauto’s werkt het net even anders, dan gaan de 360 dagen pas lopen op het moment dat de verhuurder jouw gegevens heeft doorgegeven aan de autoriteiten. Het kan dus wel even duren voordat je de bekeuring binnen hebt. Kom je er niet uit? Dan hebben we nog wat handige tips van de ANWB voor je gevonden.
Nu je op de hoogte bent van ‘ZTL’ kun je 100% zorgeloos rondrijden in Italië.
Plaats een reactie