Tolwegen in Portugal, hoe te betalen?

Op naar Portugal! Het is tijd om te genieten van het warme zonnetje en te luieren op een geelgoud strand. Om over bezoekjes aan authentieke dorpjes – uiteraard met huurauto – nog maar niet te zwijgen. Toeren met een auto in Portugal gaat eigenlijk vanzelf; de wegen zijn goed en de verkeersborden zijn duidelijk. Je cruist lekker over de snelwegen en dan ineens kom je aan bij een tolpoortje. Je stressniveau stijgt, want oeps… daar had je niet over nagedacht! En zeker in Portugal is het wel altijd even puzzelen hoe dit werkt. De belangrijkste vraag: hoe kan ik hier betalen?

Zorg voor contant geld!

Op de meeste snelwegen is het mogelijk om contant te betalen. Zorg er dus voor dat je altijd contant geld bij je hebt. Dit werkt op dezelfde manier als in Frankrijk en Spanje: je trekt een ticket en betaalt verderop voor het traject. Je kunt er ook voor kiezen om een Toll Card aan te schaffen. Dit is een prepaid kaart die je online kunt bestellen, maar je vindt ze ook bij tankstations en servicepunten langs de snelweg krijgen.

Let wel even op: er zijn wegen in Portugal waar je uitsluitend elektronisch kunt betalen. Wat? Elektronisch?

Elektronisch betalen

Op de wegen waar je enkel elektronisch kunt betalen zijn er geen tolpoortjes. Dit is van toepassing op 11 van de 29 Portugese tolwegen. Indien de huurauto niet beschikt over een elektronisch kastje, dien je de tol achteraf via het postkantoor te betalen. Je kenteken wordt namelijk automatisch geregistreerd. Na twee dagen, maar binnen 5 dagen na het passeren van een toltraject moeten de tolkosten worden betaald. Onder andere bij de ‘CTT’ (postkantoor) op Faro luchthaven en bij het Service Station bij Olhao langs de A22 kun je vooruitbetalen op de tol, zodat je niet achteraf een rekening thuisgestuurd krijgt.

Tolkastje

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een tolkastje. Ook wel een tolbadge genoemd. Deze kastjes zitten vaak al standaard in de huurauto en je hoeft dus alleen ter plaatse even te laten weten dat je hier gebruik van wenst te maken. Vooraf kunnen wij dit dus niet voor je regelen. De gemaakte tolkosten worden dan achteraf aan de lokale wagenparkaanbieder betaald.

Wil je je tolkosten op voorhand berekenen? Gebruik dan deze handige online tol-calculator.

Tolweg Portugal

Betalen bij het postkantoor

Als ik heel eerlijk ben vind ik dit niet de meest handige optie. Op de CTT kantoren (postkantoor) kunnen ze de kosten namelijk pas na 2-4 dagen oproepen a.d.h.v. het (enkel Portugese) kenteken. De kosten moeten ook nog eens binnen 5 dagen voldaan worden. Best lastig, want dan kun je de laatste 2 dagen geen gebruik maken van tolwegen.

Pffff, wat een gedoe zeg…

Contant betalen of betalen via het postkantoor lijken mij niet de meest praktische opties als je lekker wilt genieten van een welverdiende vakantie, toch? Wil je al dat gedoe vermijden, kies dan voor een tolkastje. Je betaalt dan wel wat extra voor gebruik van het tolkastje, maar je weet zeker dat je niet in de problemen komt en je hoeft zelf verder helemaal niets meer te doen. Dit kan bij alle autoverhuurders in Portugal waar Sunny Cars mee samenwerkt, dit kastje zit standaard in de auto’s en de betaling gaat via je creditcard.

De kosten? Die kun je in de huurvoorwaarden lezen die wij met de voucher meesturen. Het gaat meestal om een bedrag rond de € 1,50 per dag met een maximaal bedrag van € 15,- per huurperiode (excl. BTW van 23%). De tolkosten komen hier dan natuurlijk nog bij.

Via dit tolkastje wordt het kenteken van je huurauto automatisch geregistreerd als je een toltraject oprijdt en vervolgens worden de tolkosten automatisch berekend. De tolkosten zijn na 2 dagen zichtbaar voor de verhuurder en worden binnen 15 dagen automatisch afgeschreven van je creditcard. Ideaal!

Heb jij al eens een ervaring gehad met Portugese tolpoortjes? Laat het mij via een reactie hieronder weten. Dit geldt uiteraard ook voor eventuele vragen die je nog hebt.

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Sonja P

31 januari 2021 | 9:22 am | Reageer op Sonja P

Ik zou op 7 februari met een sunny cars huurauto naar de provincie Badajoz willen rijden. Zijn ook kleinere auto's standaard voorzien van een tolkastje?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

22 februari 2021 | 9:19 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Sonja,

In de huurvoorwaarden kun je altijd meer teruglezen over bijvoorbeeld het tolkastje. Ik weet niet precies welke huurauto jij op het oog hebt en daarom heb ik geen antwoord op je vraag. Sorry! Kom je er toch niet uit, dan staan onze autohuurexperts voor je klaar.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

grietje mertens

24 januari 2019 | 4:18 am | Reageer op grietje mertens

Ik wil vrij rondrijden in Portugal zonder ( strak ) plan. Lukt dit met een auto met tolkastje? Hoe weet je of je auto die zal hebben? Obrigada!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

24 januari 2019 | 10:18 am | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Grietje,

Ja hoor, een tolkastje is daar een fijne optie voor! Deze zit standaard in de auto's :-).

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Marc c

4 juni 2018 | 2:34 pm | Reageer op Marc c

Ik koop een pre-payed tolcard gekoppend aan het kenteken.
Je rekent uit hoeveel je betaald over de afstand en het gaat automatisch van de kaart + 0,32 euro/dag. Je moet dan wel optijd opladen minstens om het jaar. kaarten tekoop via internet van 5,10,20,40 euro. Je kan je saldo nakijken zoals je dat doet met je telefoon.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

4 juni 2018 | 2:54 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi Marc,

Dat is inderdaad ook een handige oplossing. Als je vooraf al je route hebt uitgestippeldis de prepaidkaart een prima idee! :-).

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Dee Bee

14 maart 2018 | 9:29 pm | Reageer op Dee Bee

Hallo,

Ik wil deze zomer een auto in Sevilla (Spanje) huren en ook een trip maken richting Algarve. Stelt dat bepaalde problemen?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Sanne van Reek

15 maart 2018 | 12:40 pm | Reageer op Sanne van Reek

Hoi,

In de huurvoorwaarden staat of een grensoverschrijding (alleen op aanvraag) is toegestaan ja of nee. Dit vind je onder het kopje 'Grensoverschrijding'. Heel simpel :-)!

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.