Tolwegen in Portugal, hoe te betalen?

Toeren met een auto in het zonnige Portugal gaat eigenlijk vanzelf; de wegen zijn goed en de verkeersborden zijn duidelijk. Je cruist lekker over de snelwegen en dan ineens … kom je aan bij een tolpoortje. Hoe dat precies werkt met tolwegen en het betalen hiervan, vertellen wij je in deze blog. Ga je dus de weg op in Portugal? Lees dan vooral even verder!

Hou je creditcard bij de hand

Op de meeste snelwegen is het mogelijk om met je creditcard direct bij het tolpoortje te betalen. Zorg er dus voor dat je je creditcard bij de hand hebt om dit soepel te laten verlopen. Dit werkt op dezelfde manier als in Frankrijk en Spanje: je trekt een ticket en betaalt verderop voor het traject. In sommige gevallen is contant betalen ook een optie, maar dit is lang niet altijd meer het geval. Als dit mogelijk is, staat het aangegeven op de borden boven de tolpoortjes. Ook kun je ervoor kiezen om een Toll Card aan te schaffen. Dit is een prepaid kaart die je online kunt bestellen, maar je vindt ze ook bij tankstations en servicepunten langs de snelweg.

Let wel even op: er zijn wegen in Portugal waar je uitsluitend elektronisch kunt betalen. Dat werkt als volgt.

Elektronisch betalen met tolkastje

Op de wegen waar je enkel elektronisch kunt betalen zijn er geen tolpoortjes, maar wordt je kenteken geregistreerd. Elektronisch betalen doe je dan via een tolkastje in de auto. Via dit tolkastje wordt het kenteken van de huurauto automatisch geregistreerd zodra je een toltraject oprijdt en vervolgens worden de tolkosten automatisch berekend. Zo’n tolkastje zit standaard in iedere huurauto maar is niet automatisch geactiveerd. Bij het ophalen van de huurauto moet je aan de verhuurder doorgeven dat je het kastje wil gebruiken. Hier wordt een kleine administratieve toeslag voor gerekend.

Betalen bij het postkantoor

Is er geen actief tolkastje in je huurauto? Dan kun je de tol ook achteraf bij een CTT  postkantoor betalen. Dat moet binnen 5 dagen na het passeren van een toltraject . Tip: ga daar niet direct naartoe, op de CTT kantoren kunnen ze de kosten namelijk pas na 2 dagen oproepen a.d.h.v. het Portugese kenteken. Nog een onhandigheid: omdat je de tolkosten binnen 5 dagen  moeten betalen en de kosten pas na 2 dagen inzichtelijk zijn kun je de laatste 2 dagen van je vakantie dus geen gebruik maken van tolwegen. Niet ideaal.

Onze tip: huur een tolkastje

Je betaalt weliswaar een klein bedrag voor gebruik van het tolkastje, maar je hoeft zelf niets meer te regelen tijdens je vakantie. En dat is veel waard! De huur van een tolkastje is niet inbegrepen bij de huursom maar betaal je via je creditcard aan de lokale verhuurder, net als de gemaakte tolkosten. Je hoeft dit niet vooraf te regelen, maar kunt bij het ophalen van de huurauto aangeven dat je het tolkastje wil activeren.

Ontdek Portugal met een huurauto

Wil je volledig zorgeloos met je huurauto het mooie Portugal te verkennen? Bij de all-in autohuur formule van Sunny Cars zijn werkelijk alle verzekeringen inbegrepen. In geval van schade betalen we het eigen risico terug. Het enige wat jij hoeft te doen is genieten van die mooie, ongelimiteerde kilometers.

 

Bekijk ons aanbod in Portugal

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Sonja P

31 januari 2021 | 9:22 am | Reageer op Sonja P

Ik zou op 7 februari met een sunny cars huurauto naar de provincie Badajoz willen rijden. Zijn ook kleinere auto's standaard voorzien van een tolkastje?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

22 februari 2021 | 9:19 am | Reageer op

Hoi Sonja,

In de huurvoorwaarden kun je altijd meer teruglezen over bijvoorbeeld het tolkastje. Ik weet niet precies welke huurauto jij op het oog hebt en daarom heb ik geen antwoord op je vraag. Sorry! Kom je er toch niet uit, dan staan onze autohuurexperts voor je klaar.

Zonnige groet, Sanne

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Guido Van Soom

12 oktober 2022 | 11:59 am | Reageer op Guido Van Soom

Als ik een tolkastje huur bij de autoverhuurder wordt de tol dan ook bij hem afgerekend of gebeurt dat dan automatisch door vooraf mijn kredietkaart te koppelen aan het systeem?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jaap Van Sunny Cars

12 oktober 2022 | 1:51 pm | Reageer op Jaap Van Sunny Cars

Hi Guido, als je een tolkastje huurt dan hoef je niet ter plaatse de tolweg te betalen, maar kun je gewoon doorrijden. Heel makkelijk! Maar deze tolkosten moeten natuurlijk wel betaald worden. Dit wordt na de huurperiode door de autoverhuurder belast op je creditcard.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

johan pauwels

22 februari 2023 | 8:12 pm | Reageer op johan pauwels

Is het mogelijk om een kinderstoel te reserveren?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Jaap Van Sunny Cars

27 februari 2023 | 11:41 am | Reageer op Jaap Van Sunny Cars

Hi Johan! Het kinderzitje is een accessoire dat je vooraf kunt reserveren, maar dat je ter plekke moet betalen aan de lokale partner. Bij iedere huurauto lees je in de huurvoorwaarden welke kinderzitjes er beschikbaar zijn en wat de kosten hiervoor zijn. Zo weet je van tevoren al precies waar je aan toe bent! Nadat je een huurauto het uitgekozen kun je in de volgende stap bij ‘accessoires’ het gewenste zitje toevoegen aan je reservering. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder: https://www.sunnycars.nl/extras/kinderzitje-huurauto/

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.