8 x dit moet je weten als je een auto huurt op vakantie

Tijdens je vakantie optimaal genieten met een huurauto, dat is natuurlijk wat je graag wilt. Maar wel liever zonder gedoe! Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze 8 weetjes weet jij binnen no time waar je op moet letten als je een auto huurt.

1. Kies de juiste huurauto

Elk soort vakantie, ieder reisgezelschap en elke vakantiebestemming vraagt om een andere categorie huurauto. Maar hoe kies je de juiste categorie huurauto? Denk voor het reserveren van je huurauto na over: met hoeveel personen reis je, wat is het doel van de huurauto en hoeveel bagage moet er in de auto passen? Niets is vervelender dan er ter plaatste achterkomen dat je bagage niet past of dat de auto te klein is voor jou en je reisgenoten!

it-is-time-for-family-road-trip-2
Kies voor de juiste categorie auto om optimaal te genieten!

2. Creditcard nodig

Huur je een auto, dan moet je ter plaatse een waarborg voldoen. Hiervoor heb je een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig. Vergeet deze dus niet mee te nemen! Heb je geen creditcard op naam van de hoofdbestuurder, dan krijg je de huurauto niet mee. Heeft je reisgenoot toevallig wél een creditcard op naam? Maak hem of haar dan hoofdbestuurder en laat jezelf als extra bestuurder op het huurcontract bijschrijven.

3. Rijbewijs op zak

Bij het ophalen van de huurauto heb je een geldig rijbewijs nodig en de extra bestuurder moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Tóch wordt het rijbewijs weleens vergeten of is het verlopen. In dat geval krijg je de huurauto niet mee. Let er ook op dat je in sommige landen een internationaal rijbewijs nodig hebt. In feite is dit document gewoon een vertaling van je Nederlands rijbewijs, maar het is wel een héél belangrijk document dat je bijvoorbeeld ook moet kunnen tonen bij een ongeluk of verkeersovertreding.

4. Check het lokale huurcontract

Als je de huurauto ophaalt, moet je eerst het lokale huurcontract ondertekenen. Maar neem dat huurcontract wel door en zorg dat je er zeker van bent dat je niet tekent voor een (onnodige) verzekering. Soms willen baliemedewerkers je maar al te graag iets verkopen. Let dus goed op vóórdat je je handtekening zet! Het zou zonde zijn als je tekent voor een onnodige verzekering. En eenmaal getekend kun je die handtekening en de extra kosten niet ongedaan maken.

huurcontract-tekenen
Check het huurcontract goed voordat je een handtekening zet.

5. Grensoverschrijding maken

Hoe leuk is het om tijdens één vakantie meerdere bestemmingen te verkennen? Een uitstapje naar een ander land maken, heet een grensoverschrijding. Vergeet niet om dit van tevoren aan te vragen. Er wordt dan voor jou geregeld dat je ook in het buurland goed verzekerd rondrijdt én dat je assistentie krijgt in geval van pech. Vraag je dit niet aan en maak je tóch onaangekondigd die grensoverschrijding, dan vervalt de verzekering. In geval van pech of schade kan dit grote gevolgen hebben. Je krijgt dan geen ondersteuning van de wegenwacht en alle kosten zijn voor jouw rekening.

 6. Op onverharde wegen rijden

Om soms op een verlaten strandje of mooie uitkijkplek te komen, moet je op een onverharde weg rijden. Het lijkt natuurlijk zo leuk om naar dat plekje te rijden, maar vaak is het slimmer om uit te stappen en het laatste stukje te lopen. Rijd je op een onverharde weg, dan ben je namelijk niet verzekerd. Kijk dus altijd voor je een weg oprijdt of deze een officieel wegnummer heeft. Alleen dan ben je verzekerd.

7. Tankregeling

Veel autoverhuurders hanteren tankregelingen die vooral voor henzelf gunstig zijn. Ze verdienen extra geld met trucs, zoals het aftanken van je auto na inlevering en daar hoge servicekosten voor te rekenen. Kies daarom altijd voor een vol-vol tankregeling. Hiermee mag je de huurauto inleveren met dezelfde tankvulling als waarmee je de auto ophaalde. In de meeste gevallen is dit zoals de naam al zegt: vol-vol. De brandstofkosten heb je dan volledig zelf in de hand.

hand-guiding-the-fuel-in-the-car
Voordat je gaat tanken, check eerst even welke brandstof in de huurauto moet.

8. Goedkoop is duurkoop

Een huurauto gespot voor een fijn prijsje? Let dan goed op. In de wereld van autohuur is goedkoop helaas regelmatig duurkoop. Op het eerste gezicht lijkt de prijs heel aantrekkelijk, maar eigenlijk gaat het om een basisprijs. Om goed verzekerd met je huurauto rond te rijden, dien je ter plaatse nog belangrijke verzekeringen af te sluiten. Check dus altijd de huurvoorwaarden en controleer wat er is inbegrepen bij jouw autohuur!

Alles goed geregeld bij Sunny Cars

Wij zijn autohuurexpert. Al zo’n 30 jaar! Huur je bij ons je auto, dan weet je vooraf al dat er ook achteraf geen gedoe is. Dát is de zonnige kant van autohuur. Alle verzekeringen die jij nodig hebt tijdens je autohuur zijn inbegrepen. Kortom: zorgeloze autohuur voor een heldere all-inclusive prijs. Zo kun jij tijdens je vakantie optimaal genieten en met de huurauto op zoek naar de mooiste plekjes. Wil je altijd up-to-date zijn van leuke én handige autohuurtips? Volg ons op Facebook.

Bekijk ons aanbod van all-in huurauto’s

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

Mevr koimans

4 juli 2021 | 7:26 pm | Reageer op Mevr koimans

Wij vroegen ons af… zijn er leeftijdsgrenzen voor het huren van een auto in bepaalde landen. Of is de geldigheid van je rijbewijs hetgeen wat telt.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

lucéberttt

30 augustus 2021 | 8:49 pm | Reageer op lucéberttt

same g

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

2 september 2021 | 1:19 pm | Reageer op

Beste,

Dank voor je comment. Hier vind je alle informatie over de minimale huurleeftijd: https://www.sunnycars.nl/extras/leeftijd-autohuur/#vanaf-leeftijd.

Zonnige groet, Nadia

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Filip

9 augustus 2021 | 1:26 pm | Reageer op Filip

Beste, ik dacht ergens gelezen te hebben dat de auto geleverd kon worden aan het hotel waar je verblijft? Is dat zo?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Denis Deckers

10 januari 2022 | 10:59 am | Reageer op Denis Deckers

Goedemorgen, op mijn rijbewijs staat ‘driving licence’ vermeld met mijn naam + foto. Moet ik dan nog een internationaal rijbewijs opvragen aan mijn gemeentebestuur ? Dank voor uw reactie, denis deckers

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Hilde Dambrink

10 januari 2022 | 2:49 pm | Reageer op Hilde Dambrink

Beste Denis, bedankt voor je bericht! Of je een internationaal rijbewijs nodig hebt tijdens je vakantie, hangt af van in welk land jij vakantie gaat vieren. Deze regels verschillen namelijk per bestemming. Als je bij Sunny Cars een auto huurt, dan lees je duidelijk terug in de huurvoorwaarden of een internationaal rijbewijs verplicht is. Op deze pagina vind je er meer informatie over: https://www.sunnycars.be/internationaal-rijbewijs/. Zonnige groet, Hilde

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.