De huurovereenkomst: Wat staat daar in het Portugees?

Engels lezen lukt ons waarschijnlijk allemaal wel. Maar wat als je arriveert op je bestemming en ineens allerlei papieren in de lokale taal onder je neus geschoven krijgt? Die Portugese, Franse of Italiaanse termen op de huurovereenkomst zeggen je niets. En ja, dan is het wat lastiger om te begrijpen waar je voor tekent. De komende weken laat ik je een aantal huurovereenkomsten uit verschillende landen zien en leg ik uit wat sommige van die veelgebruikte termen betekenen. Zo kun je nooit meer per ongeluk tekenen voor deze onnodige extra’s.

Je vakantie wil je natuurlijk graag zo zorgeloos mogelijk starten. Je druk maken om extra kosten? Liever niet. En dat is nu precies de reden dat je je huurauto via Sunny Cars hebt geboekt. Lekker all-in, geen gedoe over aanvullende verzekeringen. Maar dan kom je aan in Portugal en zie je een huurovereenkomst klaar liggen… In het Portugees. O jee, wat staat daar nu allemaal? Kan ik wel zomaar mijn handtekening zetten?

Op welke termen let ik dan?

Via Sunny Cars huur je all-in en dus is het ter plaatse niet meer nodig om te tekenen voor aanvullende verzekeringen. Wij hebben er al voor gezorgd dat je 100% zorgeloos de weg op kunt. Krijg je in plaats van een Engelse huurovereenkomst de Portugese versie overhandigd? Let dan goed op de volgende termen. Dan zijn dit de instinkers die wij bij customer care vaak tegenkomen en waar je dus extra op moet letten.

  • Super Cobertura de Danos/Supercover/ Super Top Cover LDW

   Dit is een aanvullende schadeverzekering die je echt niet nodig hebt, je bent immers al 100% all-in verzekerd via ons. Met deze ‘supercover‘ koop je het eigen risico af en verlaag je in sommige gevallen de waarborg. Totaal overbodig, want bij Sunny Cars krijg je het eigen risico gewoon terug als je wordt belast voor schade aan de huurauto. En ook de waarborg wordt weer teruggestort of vrijgegeven nadat je de huurauto hebt ingeleverd.

   Vaak wordt er voor deze aanvullende verzekering getekend omdat er een misverstand ontstaat aan de balie. De vriendelijke baliemedewerker wijst je op het eigen risico. Dit zorgt bij jou voor onzekerheid, want je hebt toch geen eigen risico via Sunny Cars? Jullie hebben beiden gelijk: via Sunny Cars heb je wel een eigen risico, máár je krijgt het eigen risico van ons terug als je dit hebt moeten voorschieten indien geval van schade.

   Toch kan deze aanvullende schadeverzekering uitkomst bieden in sommige gevallen. Bijvoorbeeld als ter plaatse blijkt dat je de waarborg niet kunt voldoen, omdat je creditcardruimte niet voldoende toereikend is. Als je níet via ons huurt kan deze Super Cobertura handig zijn om je eigen risico af te kopen. Op een hoog eigen risico zit je immers niet te wachten.

   Lokaal huurcontract Portugal

  • Opção de combustível simplificado/Fuel Purchase Option

   Dit is een aanpassing op de brandstofregeling, waarmee je afspreekt met de verhuurder dat je de huurauto zonder af te tanken weer inlevert op de verhuurlocatie. De verhuurder belast dan een bedrag plus servicekosten op je creditcard. Zonde, want de tankvulling en servicekosten liggen standaard hoger dan wanneer jij zelf nog even zou tanken voordat je de huurauto inlevert. Niet tekenen voor deze regeling, dus. Gewoon even de auto aftanken voordat je ‘m inlevert. Dat bespaart je geld.

  • Roadside Protection

   Dit is een aanvulling op de 24-uurs wegenwacht van de wagenparkaanbieder en dekt de volgende punten – die je zelf heel makkelijk kunt voorkomen: vervanging van autosleutel bij nalatigheid, hulp bij lege accu, buitengesloten van voertuig en bezorging brandstof bij lege tank. Deze optie kan verschillen per bestemming en per wagenparkaanbieder, er zijn dus meerdere varianten van. Je kunt deze aanvullende verzekering best afsluiten, maar eigenlijk is het zonde. Pechhulp van de wagenparkaanbieder is al geregeld als je via Sunny Cars hebt gereserveerd. Mocht je met pech langs de weg komen te staan, hoef je je geen zorgen te maken.

   Lokaal huurcontract Portugal

  • Personal Insurance/PAI

   Deze verzekering wordt ook wel de ‘inzittendenverzekering’ genoemd. Een PAI-verzekering is een vrijwillige aanvullende verzekering waarmee een som wordt uitgekeerd in geval van (blijvende) invaliditeit of overlijden. Zie het als een soort levensverzekering. Voor een stukje extra zekerheid kun je tekenen voor deze verzekering, maar in sommige gevallen is dit door je reisverzekering al geregeld. Controleer even je reisverzekering, zodat je weet of je gebruik will maken van deze inzittendenverzekering

  • Additional Driver

   Dit spreekt voor zich: je tekent hier voor een extra bestuurder. Vaak wordt gedacht dat een extra bestuurder standaard inbegrepen is via Sunny Cars, maar dit is niet altijd het geval. Of dit zo is vind je terug in de huurvoorwaarden. Ook lees je hier wat de eventuele extra kosten zijn. Als de tweede bestuurder al inbegrepen is, is het natuurlijk zonde om deze ter plaatse nog bij te boeken.

  • Corbertura de proteção de Pára-Brisas

   We kunnen er veel woorden aan vuil maken, maar dat is niet nodig: deze aanvullende glas- en bandenverzekering heb je niet nodig. De glas-banden-bodem-dakschadedekking is bij ons immers al inbegrepen. Heb je onverhoopt een ster in je ruit, een lekke band, een buts, deuk of kras? Geen zorgen, kan gebeuren! Ter plaatse moet je dit bedrag wel even voorschieten, eenmaal thuis kun je het eenvoudig terugclaimen

  • Produtos Counter

   Als je een tolkastje, kinderzitje op GPS hebt gereserveerd dan wordt deze extra onder dit kopje genoteerd. Ook een grensoverschrijding of one way kun je onder ‘Produtos Couter‘ vinden. De kosten voor deze extra’s dien je ter plaatse te betalen, zoals ook op je voucher vermeld staat. Maar heb je geen extra gereserveerd? Let hier dan extra op. Het zou zonde zijn als je extra betaalt voor een GPS terwijl je deze niet gebruikt of ontvangt.

   

Via Sunny Cars ter plaatse dus geen onverwachte kosten?

Nee. Als je via Sunny Cars huurt, hoef je ter plaatse niet meer te tekenen voor aanvullende verzekeringen, tankregelingen en andere extra’s. Máár als je vooraf via ons bijvoorbeeld al een kinderzitje of GPS hebt gereserveerd, dan betaal je de kosten hiervoor nog wel ter plaatse. Dit geldt ook voor een one way, grensoverschrijding of als je de huurauto ophaalt buiten openingstijden. Dit vermelden we vooraf al netjes op je voucher! Benieuwd waar je dan op moet letten? Dit lees je in de eerste blog van deze serie.

Ook in Portugal dus heel wat om op te letten voordat je je handtekening onder het contract zet. Kijk dus goed of het bedrag voor aanvullende verzekeringen en andere  extra’s op nul staat – tenzij je een extra vooraf al hebt gereserveerd via ons.  Heb je een vraag over autohuur? Kom je er niet uit of twijfel je? Bel ons dan. We zijn 24/7 bereikbaar.

Volgende week lichten we de huurovereenkomst in Frankrijk toe. Lees je dan weer mee?

Mascha Vork

Customer Care

Sinds januari 2014 is Mascha werkzaam op de Customer Care afdeling, maar ze werkt al sinds 2012 bij Sunny Cars! In haar blogs schrijft ze over veelvoorkomende misverstanden en lastige situaties met een huurauto. Informatief, leerzaam en soms ook vermakelijk.

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.

Reacties

gielkens

2 augustus 2019 | 12:45 pm | Reageer op gielkens

auto huren in Faro Portugal en doorreizen en verblijven in Spanje en daar rondreizen kan dit en zijn er extra kosten ?

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.