Girona, Roses, Figueres… de Costa Brava is top!

De Costa Brava hééft het: een ruige, eindeloos lange kustlijn vol stranden en baaitjes, ontelbare zonuren, kunst en cultuur. Reisjournalist Resi Lankester ging naar de Costa Brava om een weekje in alle rust te kunnen schrijven en deelt al haar tips. Want rust en stilte vind je ook aan de Costa!

Mijn schrijfpaleisje bij het Spaanse Roses…

Schrijfpaleis Costa Brava

…blijkt maar een half uur rijden te zijn vanaf Girona.
Even had ik overwogen om geen auto te huren. Met het openbaar vervoer kán deze afstand ook.  Maar wat is het een luxe om die zware backpack achterin m’n Citroen te kunnen gooien en met airco aan zó naar m’n huisje te tuffen! En dan met een wijntje uitblazen van de reis. Voor ik aan de slag moet – want ik ben hier de komende week om te werken.

Heerlijk, om ‘s ochtends meteen na het wakker worden zó in de auto te kunnen springen

Strand Costra Brava

Het is zo fijn om ‘s ochtends meteen na het wakker worden zó de auto in te kunnen springen en om dan vervolgens binnen vijf minuten met je voeten in het zand te staan, met uitzicht over zee en de baai van Roses. De hele Costa Brava is trouwens zo’n 200 kilometer lang en bezaaid met mooie baaitjes.

Na een paar dagen is het mijn nieuwe ritueel geworden: heel vroeg – tegen acht uur – naar het strand rijden met de hardloopschoenen achterin de auto. En dan even lekker wakker worden met de wind in m’n haren.

En dan erna in de ochtendzon genieten van een cortado

Hardlopen en daarna koffie

(koffie met een kleine scheut melk) met uitzicht op zee. Of als het echt warm is (en dat is het hier soms nog tot ver in oktober!) eerst nog even een plons maken. Gewoon een kwestie van slim plannen. Oftewel: die bikini onder mijn hardlooppak aan doen 🙂

In Roses parkeer je pal aan het strand

Parkeren pal aan het strand

…tot 10 uur ‘s ochtends is het gratis en daarna maar 1 euro per uur. De boulevard loopt eindeloos ver door. Goed voor uren mijmeren langs het water dus. Neem in Roses ook een kijkje achter de (soms wat toeristische) boulevard en je gaat meteen tientallen jaren terug in de tijd.

Het dorp Cadaqués en de stad Figueres zijn de grote publiekstrekkers bij de Costa Brava

Dorpjes Costa Brava

Zeker als je al vaker in Spanje bent geweest ken je de plekken vast: Figueres is de geboortestad (en laatste rustplaats) van Salvador Dalí. Het Dalí-museum is na het Museo del Prado in Madrid het meest bezochte museum van Spanje. In het sfeervolle vissersdorpje Cadaqués hangt nog steeds dat kunstenaarssfeertje uit de tijd dat Spaanse kunstenaars zich hier vestigden: Pablo Picasso en Joan Miró  werden op slag verliefd op het pittoreske dorp.

Voor mij was de stad Girona de grote verrassing

In het sfeervolle centrum zijn al die eeuwenoude stenen trappen, steegjes, straatjes en stadsmuren echt de moeite van het rondstruinen waard.

Dus als je ‘s avonds terugvliegt vanaf Girona, zorg dan dat je je auto lekker op tijd inlevert bij het treinstation van Girona in plaats van op de luchthaven. Dit moet je van tevoren natuurlijk wel even aanvragen bij Sunny Cars ;-). Je bagage kun je voor 5 euro in een grote kluis op het treinstation stallen. Zo heb je de tijd om vanaf de oude stadsmuren van het uitzicht over de stad te genieten. En daarna nog even een vino blanco te drinken op een van de vele terrasjes in de stad – met een paar lekkere tapas erbij natuurlijk.

Reisjournalist Resi Lankester

Reisjournalisten of -bloggers

Reisjournalist Resi Lankester ging naar de Costa Brava om een weekje in alle rust te kunnen schrijven en deelt al haar tips. Want rust en stilte vind je ook aan de Costa!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.