12 handige tips van een échte autohuurexpert

Met een huurauto ontdek je tijdens je vakantie de mooiste plekken, van dat authentieke bergdorpje tot die mooie baai. Een huurauto tijdens je vakantie is leuk en onmisbaar! Met deze 12 handige tips huur je net even wat slimmer een auto. Doe er je voordeel mee!

1. Reserveer op tijd

Vroegboeken loont ook bij autohuur. Niet alleen in prijs, maar je bent er ook zeker van dat jouw gewenste huurauto nog beschikbaar is. Bepaalde modellen als een stationwagen, SUV of cabrio zijn vaak als eerste ‘op’. En hoe minder beschikbaarheid, hoe hoger het huurtarief wordt. Reserveer je echt past last minute? Dan kan het zelfs zijn dat je achter het net vist, omdat er helemaal geen huurauto’s meer beschikbaar zijn. Dat zou balen zijn!

2. Maak slim gebruik van de 24-uursregel

Eén huurdag is in de wereld van autohuur altijd 24 uur. Hoe dat precies zit? Reserveer je van 13:00 uur tot 13:00 uur de volgende dag, dan betaal je 1 huurdag. Maar huur je de auto tot 15:00 uur, dan betaal je een volledige huurdag extra, ook al huur je de auto maar twee uurtjes langer! Met die 24-uursregel kun je het maximale uit je autohuur halen!

3. Kies je favoriete ophaallocatie

Denk je misschien dat je alleen je huurauto bij een balie op de luchthaven kunt regelen? Dan heb je het mis! Verhuurkantoren vind je niet alleen op luchthavens, maar ook bijvoorbeeld middenin steden, bij populaire hotels en bij treinstations. Op luchthavens zijn er vaak twee verschillende ophaalopties waar je uit kunt kiezen: een kantoor op de luchthaven en een shuttleservice. Die eerste spreekt voor zich: er is op de luchthaven een balie waar je je meldt om het huurcontract te ondertekenen en de sleutels in ontvangst te nemen. Op een nabijgelegen parkeerplaats kun je daarna de huurauto ophalen. Bij een shuttleservice word je eerst met een busje naar een kantoor vlak bij de luchthaven gereden waar je het huurcontract regelt. Het ritje duurt vaak hooguit 10 minuten, maar dit is vaak wel voordeliger en op sommige drukke luchthavens zelfs comfortabeler. Voor je het weet zit je in je huurauto!

shuttlebusje-verhuurkantoor-huurauto
Bij een shuttleservice word je eerst naar een kantoor gereden waar je het huurcontract regelt. Dit is vaak voordeliger!

4. Geef vluchtvertraging door

Neem in geval van vertraging áltijd contact op met het verhuurkantoor om je vertraging door te geven. Het is niet alleen netjes om hen op de hoogte te stellen, het is ook nog eens slim! Kom jij namelijk niet opdagen, dan kan jouw gereserveerde huurauto weggegeven worden aan een andere klant. Pak daarom de telefoon en maak melding van je vertraging. De huurauto wordt dan langer voor je vastgehouden en zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Wel zo fijn!

busy-airport-air-travel
Vertraging? Maak hier dan altijd melding van! Anders loop je misschien je huurauto mis.

5. Niet verdwalen dankzij een GPS

Zonder navigatie rijden kan een flinke uitdaging zijn in een onbekend gebied. Door te verdwalen kom je wel op de mooiste plekjes, maar écht verdwalen is niet leuk. Daarom is het verstandig om een GPS bij je huurauto te reserveren. Zo neem je op je vakantiebestemming nooit de verkeerde afslag. Uiteraard kun je ook gebruikmaken van een navigatieapp op je telefoon of je eigen navigatiesysteem meenemen in de huurauto. Neem dan wel de oplader mee!

6. Een extra bestuurder is altijd handig

Soms is het wel zo fijn om het autorijden af te wisselen met je reisgenoot. Zo kun je onderweg even achteroverleunen en genieten van het uitzicht! Let bij het reserveren daarom op of een extra bestuurder bij de huursom is inbegrepen óf dat je een extra bestuurder kan toevoegen aan je reservering. Ter plaatse zetten zowel jij als de extra bestuurder een handtekening onder het huurcontract en dan zijn jullie klaar om in te stappen. Wel doen! Want rijdt je reisgenoot in de huurauto zonder dat er een handtekening onder het huurcontract staat? Dan is hij niet verzekerd.

watching-the-sunset
Het rijden zo nu en dan afwisselen is wel fijn. Laat daarom een extra bestuurder bijschrijven op het huurcontract.

7. Met een one way haal je meer uit je vakantie

Wist je dat je je vakantie nóg leuker kunt maken door je huurauto op een andere plek in te leveren dan waar je hem hebt opgehaald? Haal je de huurauto op locatie A op en lever je deze op locatie B weer in, dan heet dit een one way. Wil je de auto in een ander land inleveren, dan heet dat een internationale one way. In de huurvoorwaarden lees je altijd meer over de voorwaarden en de eventuele kosten.

8. Linksrijden zonder onzekerheid

Kilometers maken in een linksrijdend land kan best spannend zijn. Maar tóch zijn er manieren waarop je zelfverzekerd aan de linkerkant van de weg kan rijden. Huur bijvoorbeeld een automaat, zodat je je niet hoeft te focussen op het schakelen. Plan vooraf je route en ga zoveel mogelijk met de verkeersstroom mee. En vraag natuurlijk je bijrijder om mee te kijken. Dat extra paar ogen kun je in zo’n situatie wel gebruiken.

9. Tank de juiste brandstof

Thuis weet je maar al te goed welke brandstof je moet tanken, maar in een vreemde auto en een onbekend land kan de twijfel toeslaan. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te weten dat je de goede brandstof tankt. Welke brandstof je moet tanken staat namelijk aangegeven op het huurcontract, de sleutelhanger en de tankdop. Je kunt het voor de zekerheid natuurlijk navragen bij het ophalen van de huurauto. Tank je de verkeerde brandstof, dan kom je voor hoge kosten te staan. Zo moet je huurauto worden weggesleept en moeten de leidingen worden schoongemaakt. Voorkomen is beter dan genezen! 

hand-guiding-the-fuel-in-the-car-2
Zorg dat je zeker weet welke brandstof je moet tanken. Zo voorkom je hoge kosten!

10. Bereid je voor op gekke verkeersregels

Gekke verkeersregels, bestaan die? Jazeker! Zo mag je in Spanje niet in je zwembroek achter het stuur zitten. Zorg dus dat je na een heerlijke stranddag je kleding aantrekt, voordat je in de auto stapt. En laat die slippers maar uit, want daar mag je in diverse landen niet mee rijden. Allemaal heel grappig natuurlijk, maar ook bloedserieus. Want je zit niet te wachten op een bekeuring. Het is heel handig en verstandig om je te verdiepen in de verkeerssituatie en -regels van je vakantieland. Het kan je een hoge boete besparen. 

11. Gooi je sleutels in de drop off box

Vaak is het mogelijk om je huurauto buiten de openingstijden van een verhuurkantoor inleveren. Dit is handig als je bijvoorbeeld midden in de nacht weer naar huis vliegt. Inleveren buiten openingstijden gaat meestal via een drop off box , een soort brievenbus waar je de sleutel in achterlaat. Lever je de sleutel in via een drop off box? Dan is het handig om foto’s te maken van de huurauto. Mocht er dan schade worden doorberekend terwijl je geen schade hebt veroorzaakt, dan staat het op foto!

close-up-of-a-female-hand-opening-a-car-door
Moet je de huurauto buiten openingstijden inleveren? Vaak kun je de sleutels inleveren via een keybox.

12. Check goed op vergeten items

Het komt regelmatig voor dat er spullen worden vergeten in de huurauto. Controleer daarom altijd goed de auto, voordat je deze gaat inleveren. Heb je alle snoertjes? Ligt er geen zonnebril meer in het dashboardkastje en is er geen eenzame knuffel onder de stoel verstopt? Check! Dan is het tijd om de huurauto in te leveren. Tóch iets vergeten? Dan kun je zelf contact opnemen met de lokale wagenparkaanbieder. Jij weet immers het beste hoe die zonnebril eruitziet, of waar je voor het laatst je digitale camera hebt gezien.

Alles goed geregeld bij Sunny Cars

Benieuwd naar meer handige tips? Check dan zeker onze Sunny Guides waarin we voor 9 populaire autohuurlanden de lokale regels en gebruiken hebben verzameld. En heb je al vakantieplannen? Dan kun je bij Sunny Cars een zorgeloze huurauto reserveren voor een heldere all-inclusive prijs. Alle verzekeringen die jij nodig hebt tijdens je autohuur zijn inbegrepen. Zo kun jij tijdens je vakantie optimaal genieten en met de huurauto op zoek naar de mooiste plekjes.

Bekijk ons aanbod van all-in huurauto’s

Sunny Cars

Wij regelen autohuur van A tot Z.

Heerlijk uitkijken naar een vakantie vol plezier, zorgeloosheid en avontuur. Met een huurauto op je eigen tempo op pad gaan om de leukste plekjes te ontdekken, met het fijne idee dat je all-in verzekerd bent. Dát is pas genieten! Ons team van experts geeft je volop tips & tricks rondom het ontdekken van je bestemming met een huurauto van Sunny Cars. Rent a smile!

Plaats een reactie

* Nodig om een reactie te plaatsen.